You are currently viewing Probleme de scris des întâlnite la stângaci

Probleme de scris des întâlnite la stângaci

Problemele de scris des întâlnite la stângaci sunt poziția cârlig a mâinii, murdărirea hârtiei, scrierea în oglindă, faptul că țin stiloul prea strâns în mână sau tulburări de scriere.

Stângacii trebuie să învețe câteva tehnici simple de scriere, dar de bază, care sunt destul de diferite de cele pentru dreptaci. Prin urmare, este esențial ca al dumneavoastră copil să primească instrucțiuni specifice despre cum să abordeze scrisul ca un stângaci și sa nu urmeze metodele colegilor săi dreptaci sau, mai rău, sa își formeze singur un stil greșit.

Mulți copii nu întâmpină dificultăți până când nu încep să folosească stiloul, care lasă pete dacă nu îl țin corect în mână, sau chiar mai târziu, când iau o mulțime de notițe, iar o postură incorectă și un stil de scriere lent duc la dureri de spate și crampe musculare ale mâinii. Multe dintre pozițiile incorecte adoptate de stângaci sunt incomode. Deși mulți copii par să se descurce destul de bine cu aceste poziții neobișnuite, acestea le pot cauza probleme, precum durerile de gât sau de umăr.

Este relativ ușor ca un copil stângaci sa învețe stilul corect de scriere, deoarece copiii se bucură de mișcarea ritmică a creării literelor. Dacă totuși, copilul dumneavoastră este la început și are dificultăți, cel mai bine este să exerseze elementele de bază ale scrisului de mână. Aceste modelele simple, care formează baza pentru un scris cursiv, pot fi utilizate în orice etapă de învățare a scrierii sau de îmbunătățire a acesteia, de la începători până la adulții care doresc să-și îmbunătățească viteza și lizibilitatea.

Modelele de bază de mai jos implică mișcări ritmice care pot fi exersate pe un caiet sau pe o tablă, pot fi mai mari sau mai mici, oricum ii este confortabil. Copilul ar trebui să se concentreze pe ritm și cursivitate, astfel încât scrierea sa devina relaxată și cursivă.

Probleme de scris des întâlnite la stângaci

Dacă copilul dvs. și-a format un stil greșit de scriere și are o postură greșită, încercați sa corectați aceste lucruri. Arătați-i cum se tine corect stiloul în mâna, care este postura corectă și cum trebuie sa își poziționeze hârtia. În timp ce îmbunătățește aceste lucruri, scrisul va fi inițial mai urât iar literele mai mari. Asigurați-l mereu că acest lucru este perfect natural și va trece rapid. Câteva zile de folosire a tehnicii corecte de scriere sunt suficiente pentru a-l face să se simtă confortabil. Pe măsură ce învață noile tehnici și le folosește regulat, își va îmbunătăți scrisul.

Vedeți aici cum învățați un copil stângaci să scrie.

Asigurați-vă că învățătoarea știe ca al dvs. copil lucrează pentru a-și îmbunătăți scrisul iar caietele pot arata cam dezordonate o perioadă. De asemenea, îi poate reaminti să adopte poziția corectă de scriere. Obiceiurile vechi mor greu!

Încercați sa ii creați copilul o atitudine pozitivă față de scris, și sa evidențiați progresele. Acest lucru atenuează tensiunea și stresul.

Probleme de scris des întâlnite la stângaci

Mulți copii au dificultăți, într-un fel sau altul, în a scrie bine și ușor. Problemele care apar cel mai des în rândul stângacilor sunt pentru ca trebuie să scrie de la stânga la dreapta. Care sunt problemele cu care se confrunta aceștia cel mai des?

Poziția cârlig a mâinii

Acesta apare când copilul își tine mâna deasupra liniei de scris în încercarea de a înclina stiloul în același mod ca dreptacii. Acest lucru face ca brațul și corpul să fie contorsionate într-o poziție inconfortabilă, făcând scrierea incomodă și lentă. Reînvățarea poziției corecte a mânii și a hârtie poate dura câteva zile, dar aduce clare beneficii. Asigurați-vă că biroul și scaunul sunt la o înălțime adecvată pentru copil. O masă joasă face copilul sa își ridice umerii, ceea ce poate duce la o poziție cocoșată și la încovoierea mâinii în poziția cârlig. Un birou ușor înclinat ajută la prevenirea acestui lucru.

Murdărirea hârtiei

Hârtia se murdărește deoarece mâna în care tine stiloul trece peste rândurile scrise. De multe ori, din aceasta cauză, stângacii ajung la poziția cârlig din dorința de a tine mâna departe de ceea ce tocmai au scris. In schimb, poziția corectă a mâinii este sub linia de scriere.

Țin stiloul prea strâns

Acest lucru duce la litere înghesuite și prost formate și un stil de scriere neregulat și este, de asemenea, foarte obositor. Este cauzat de o serie de factori:

  • Poziționarea greșită în bancă – dacă un stângaci este așezat lângă un dreptaci aceștia își vor lovi coatele. Acest lucru îi forțează pe amândoi să scrie într-un spațiu restrâns.
  • Un stilou nepotrivit sau un stilou care aluneca este greu de ținut în mână. Asigurați-vă că stiloul are un grip ergonomic și ca este ușor de ținut în mână, confortabil, mai ales pentru momentele când mâna a obosit. De asemenea, folositor poate fi și un grip, un suport ajutător pentru scris. Citiți aici despre grip-uri pentru creioane.

Scrierea în oglindă 

Inversarea literelor sau a numerelor este frecventă în rândul copiilor mici. Pentru stângaci, atunci când încep să scrie, tendința lor naturală este să înceapă de la dreapta spre stânga. La persoanele care scriu în oglindă putem citi foarte clar ceea ce au scris dacă privim chiar într-o oglindă. Leonardo da Vinci, un stângaci celebru, scria în oglindă; la fel și Lewis Carroll.

Citiți aici mai multe despre scrierea în oglindă.

Copiii nu ar trebui certați pentru asta, ci doar corectați cu delicatețe, deoarece acest lucru este perfect normal și, de obicei, se corectează pe măsura ce se obișnuiesc cu direcția de citire și de scriere. Un semn în coltul din stânga sus ii poate aminti copilului de unde sa înceapă sa scrie.

Dacă scrierea în oglindă continuă după vârsta de 9-10 poate fi semnul unei dificultăți de învățare și este necesar sa consultați în specialist pentru a elimina orice dubiu.

Tulburări de scriere

Un copil stângaci nu va avea nici o dificultate să vorbească, să citească sau să scrie, cu condiția să-l lăsați să se descurce cu partea cu care el este apt. Copilul stângaci poate fi la fel de îndemânatic ca un copil dreptaci. Este totuși important ca părinții să fie atenți în privința grafismului. Copii stângaci pot inversa literele în cuvinte. De exemplu, un stângaci poate scrie cuvântul „tata” în oglindă, adică „atat”.

De asemenea, poate face mai multe greșeli de ortografie decât un dreptaci. Asociate tulburărilor de scriere apar uneori tulburările de vorbire – dislexiile. Acestea sunt mai frecvente la copiii care scriu cu mâna stânga. De aceea este bine ca la copiii cu tulburări de scriere să se ceară părerea unui logoped pentru a evalua corect nivelul disgrafiei, cum ar putea fi remediată, ce exerciții să facă împreuna cu părinții sau cu educatorii. Dacă un copil nu va învață să scrie corect de la început, va asimila noțiuni greșite, care foarte greu se mai pot remedia.

Poziții incorecte de scriere

Iată mai jos câteva poziții incorecte de scriere.

Probleme de scris des întâlnite la stângaci

Sperăm că aceste sfaturi vă sunt de ajutor. Aveti si dvs alte sfaturi utile? Vă rugăm să ni le impartasiti în comentariile de mai jos.

Sursa foto Your left handed child – Making things easy for left-handers in a right-handed world.

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns