You are currently viewing Cum învățăm un copil stângaci să scrie

Cum învățăm un copil stângaci să scrie

Dacă aveți un copil stângaci, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a îl învăța să scrie care îi vor face viața mult mai ușoară. Dacă puteți face din acestea parte a stilului lui de a scrie, îi va aduce beneficii anii următori. 

Fără o îndrumare corectă în ceea ce privește poziția mâinii și a hârtiei, stângăcii vor adopta propriul stil care nu este întotdeauna cel mai bun. Acesta înseamnă o postură ciudată care duce la dureri de mâna, spate și gât.

Cea mai grea perioadă din viața școlarului este primul an școlar, anul achiziționării scrisului-cititului. Copilul neîndrumat va găsi calea cea mai comodă în a tine pasul cu colegii în acest proces, ceea ce nu este reprezintă întotdeauna cea mai bună soluție.

Iată câteva sfaturi despre cum învățăm un copil stângaci să scrie

Dominanța manuală se dezvoltă până pe la vârsta de 5-6. Dacă aveți un copil mic sau preșcolar care prezintă o preferință pentru mâna stângă, este posibil că el să își schimbe preferința când va începe instruirea formală de scriere. Dacă îi permiteți copilului să folosească ambele mâini, cel mai probabil va dezvolta o preferință și, în cele din urmă, va utiliza mâna care demonstrează cea mai mare abilitate, forță și dexteritate.

Dacă copilul dvs. și-a stabilit ca mână dominantă mâna stângă, asigurați-va că știe și poate verbaliza faptul că este stângaci. Uneori, învățătoarea poate schimba stiloul copilului în mâna dreaptă, deoarece ar putea presupune că acel copilul este dreptaci. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra copilului și îl poate deruta, așa că învățați-l să poată comunica faptul că este stângaci.

Se pot observa în faza inițială mișcările în oglindă, citirea incorectă, dificultăți în perceperea sensului cuvintelor, pierderi de rând, confundări de litere optic asemănătoare: p-b-d, n-u, g-d, etc, pot fi mai frecvente întârzierile în dezvoltarea limbajului. Poate întâmpina greutăți în orientarea spațială, poate confundă dreapta cu stânga, poate citi cuvinte sau chiar propoziții întregi de la stânga la dreapta, la citire predomină greșeli de înlocuire a literelor sau a cuvintelor.

Poziția mâinii este foarte importantă

Atunci când încep să scrie, stângăcii sunt tentați să țină stiloul cu cât mai multe degete. Uneori țin stiloul prea strâns  și apasă prea tare cu el pe hârtie, ceea ce îi face să formeze literele cu greutate și le pot provoca crampe ale mâinii.

Cea mai confortabilă și eficientă prindere a stiloului / creionului pentru un stângaci este cu trei degete. Creionul trebuie ținut ușor între degetul mare și arătător și sprijinit ușor pe degetul mijlociu îndoit. Cu mâna sub linia de scriere, arătătorul ghidează creionul pentru a face formele literelor, în timp ce celelalte degete sprijină creionul. Încheietura mâinii și umărului trebuie să rămână drepte și relaxate în timp ce brațul alunecă pe pagină. Amintiți-i mereu să relaxeze mâna și încheietura.

Copilul ar trebui să țină stiloul sau creionul la cel puțin 2 cm distanță de vârf, astfel încât să își vadă scrisul. Dacă copilul uită în continuare sau nu știe unde să-și așeze degetele, puneți un autocolant la înălțimea potrivită pentru îi a oferi un indiciu vizual.

Cum învățăm un copil stângaci să scrie

Poziția hârtiei

Desenați o linie (imaginară sau reală) pe biroul din fața copilului. Foaia va sta în stânga liniei și va fi înclinată către dreapta, la maximum 45 grade, iar colțul din dreapta sus ar trebui să fie în linie cu linia mediană a corpului. Dacă brațul copilului și marginea de jos a paginii formează un unghi drept, iar brațul copilului pe birou este mai mult întins decât îndoit, atunci poziția foii este una potrivită.

Asigurați-vă întotdeauna că exista spațiu amplu în stânga biroului copilului pentru a-i permite să-și desfășoare munca în acest fel. Această poziție ii va permite sa tragă stiloul spre el în timp ce scrie – o acțiune mult mai lină – și va avea o vedere clară a scrisului său. Poziția hârtiei nu ii va permite sa facă mana cârlig, așa că ar trebui să aducă automat mâna în poziția corectă de scriere – sub linia de scriere. Ținând încheietura dreaptă, nu va fi tentat sa își facă mâna stângă cârlig. Mâna dreaptă ar trebui o tina relaxată pe pagina departe de linia de scriere, pentru a ține foaia nemișcată.

Cum învățăm un copil stângaci să scrie

Puteți să mai luați în considerare și altele

Literele pot fi puțin îndreptate către stânga și să fie mai mari, măcar la început (cu cât mai mic este scrisul, cu atât mai tare strânge creionului).

Scrisul pe tablă poate fi de mare ajutor, copilului îi vine natural să își miște brațul liber, neîncordat, să tina încheietura dreaptă și să se concentreze pe literele în sine.

Pentru copiii mai mici, alegeți un creion cu o mină mai moale, care să alunece ușor pe foaie și să nu rupă hârtia. Copiii mai mari ar trebui încurajați să folosească stilouri și creioane diferite până găsesc unul potrivit.

Deoarece copiii mai mici au adesea tendința de a scrie de la dreapta la stânga, le puteți pune un punct mic la marginea stângă a rândului pentru a le reaminti de unde să înceapă.

Elevii stângaci trebuie așezați pe partea stângă a băncii sau lângă un alt stângaci pentru a nu își lovi coatele.

Asigurați-vă că biroul și scaunul sunt la înălțimea potrivită. O masă joasă face îl face pe copil să ridice umerii, ducând la stilul de scriere „cârlig”.

Poziția corecta de scriere trebuie urmărită continuu în primele 3 – 4 luni de la începerea procesului de învățare a scrierii. 

Iată mai jos un video unde vedeți aceste lucruri puse în practică.

Sperăm că aceste sfaturi vă sunt de ajutor. Aveți și dvs. alte sfaturi utile? Vă rugăm să ni le împărtășiți în comentariile de mai jos.

Spread the love

Lasă un răspuns