You are currently viewing Copilul stângaci

Copilul stângaci

Copilul stângaci este un copil ca oricare altul și tot ce trebuie să faceți este să îl ajutați și să îl încurajați în tot ceea ce va face el de-acum încolo.

Primele semne ale stângăciei apar din copilăria timpurie, când se poate observa în micile activități cotidiene utilizarea cu predilecție a uneia din mâini.

Una din multele descoperiri pe care le fac copiii, atunci când încep să exploreze, este aceea că preferă mâna stânga sau mâna dreapta. Prin acțiunile lor ei vor compară cum simt obiectele în mâna lor și cu care din mâini se descurcă mai bine atunci când fac anumite acțiuni.

Unii bebeluși preferă să folosească predominant o mâna aproape de când se nasc, dar mulți dintre ei nu manifestă nicio preferința și oscilează între a folosi mâna stângă sau mâna dreaptă, ceea ce este perfect normal având în vedere că motricitatea fină și coordonarea mâna-ochi este în plină dezvoltare. Mulți bebeluși folosesc ambele mâini și foarte rar manifestă vreo preferință până la vârsta de 7-9 luni. Cam pe la vârsta de 18 luni mulți copii folosesc constant una dintre mâini. Cu toate acestea nu este nimic neobișnuit că un copil să nu manifeste nicio preferință până la vârsta de 3-4 ani. Dar, cu cât un copil manifestă preferința de a folosi una din mâini cât mai devreme, cu atât mai dominantă va fi mâna respectivă. Există și cazuri în care unii copii preferă să folosească ambele mâine până mai târziu.

Majoritatea copiilor, până la vârsta de 5 ani, au o mână preferată pe care o folosesc, dar creierul lor este în plină dezvoltare iar preferințele lor se pot schimbă până la vârsta de 9 ani.

Încurajați-vă copilul să experimenteze folosirea ambelor mâini

Fără îndoiala ca veți urmări progresele copilului dvs. cu mare interes și veți analiza ce mana folosește pentru a se hrăni sau a pentru a apuca creioanele. Deoarece preferința copiilor de a folosi o mana sau alta se dezvoltă uneori lent, încurajați-va copilul să experimenteze folosirea ambelor mâini. Chiar și la copiii care nu au manifestat nicio preferință, puteți sa observați la ei următoarele:

  • ce mână folosesc atunci când apucă jucăriile sau creioanele care se află în fața lor
  • cu ce mână se hrănesc
  • cum desenează – atunci când desenează sau încearcă să formeze literele, stângacii preferă să deseneze de la stânga la dreapta și dinspre corpul lor spre exterior, ceea ce este o mișcare naturală pentru ei
  • cum manevrează jucăriile
  • ce picior folosesc atunci când sar sau când stau într-un un picior. Stângacii folosesc în general piciorul stâng
  • cu ce mână își periază dinții sau își piaptănă părul
  • totuși, dacă urmăriți cum aruncă sau prind o minge, aceasta nu este o măsură exactă, întrucât această sarcină presupune o combinație între mâna dominantă și ochiul dominant, lucru care se dezvolta mult mai târziu.

Singurele dificultăți pe care le poate întâmpina copilul stângaci vor fi în încercarea de a utiliza obiecte destinate dreptacilor

Indiferent dacă ești un părinte stângaci sau dreptaci, acceptă oportunitățile și șansele de a educa un copil stângaci.

A fi stângaci nu are nici o influență asupra abilitaților copilului dvs., așa că nu trebuie să vă îngrijorați. Dar este important sa fiți conștient de acest lucru pentru a vă putea adapta tehnicile de predare și îndrumare în consecință. Singurele dificultăți pe care le poate întâmpina copilul stângaci vor fi în încercarea de a utiliza obiecte destinate dreptacilor sau sa mânuiască obiectele într-o poziție care este confortabilă dreptacilor dar incomodă stângacilor.

Mulți copii stângaci se chinuie inutil cu diverse obiecte sau adopta poziții ciudate pur și simplu pentru că părinții sau profesorii lor fie nu au observat că acei copiii sunt stângaci, fie nu știu ce dificultăți ar putea întâmpina un stângaci. Multe pot fi ușor evitate dacă al dvs. copil învață cele mai bune tehnici de adaptare pentru stângaci și dispune de obiecte speciale pentru stângaci, acolo unde este cazul.

Unele studii indică faptul că preferința copiilor în a folosi o mână sau alta este determinată de factori genetici și, pe măsură ce creierul se dezvoltă, se dezvoltă și coordonarea mână-ochi și abilitățile motorii fine, iar aceștia vor putea întreprinde sarcini din ce în ce mai complicate. Lateralitatea nu este o chestiune de alegere și este important să permiteți copiilor dvs. să folosească mâna pe care o preferă pentru diverse acțiuni, pe măsură ce i se dezvoltă diferite abilități.

Indiferent de preferința pe care o manifesta copilul dumneavoastră, este bine să îl lăsați sa se dezvolte natural, pentru că numai el va alege să folosească mâna cu care se simte cel mai confortabil și cu care poate îndeplini cele mai multe sarcini.

Spread the love

Lasă un răspuns