You are currently viewing Copilul stângaci

Copilul stângaci

Copilul stângaci este un copil ca oricare altul și tot ce trebuie să faceți este să îl ajutați și să îl încurajați în tot ceea ce va face el de-acum încolo. Copilul stângaci are multă spontaneitate, este creativ, caută soluții noi, nu rezolva aceeași sarcina de două ori la fel.

Tipuri de oameni

Nu există numai persoane dreptace sau persoane stângace. Între aceste granițe, mai există încă diviziuni importante:

  • Dreptacii omogeni care se folosesc în mod constant și cu mai multă îndemânare de partea dreapta a corpului. Această categorie reprezintă aproape jumătate din populația globului.
  • Stângacii omogeni care folosesc aproape exclusiv partea stânga. Ei reprezintă numai 5% din populație. În cazurile de omogenitate, preferința individului pentru una dintre părți este vizibilă încă de la o vârsta fragedă.
  • Dreptacii sau stângacii parțiali care, de exemplu, se folosesc de mâna și piciorul stâng, dar se ajută de ochiul drept, atunci când sunt nevoiți să țintească, sau invers.
  • Ambidextrii care se folosesc într-o măsura relativ egală și nediferențiată atât de partea stângă, cât și de partea dreaptă a corpului. De fapt, aici se întâlnesc și cele mai mari dificultăți la copilul mic, pentru că preferința lui este foarte greu de identificat. Dar nu veți avea certitudine până la vârsta de 6 ani, pentru că, în tot acest răstimp, surpriza unei modificări de dominanță poate să apară.

Citiți aici mai multe despre copiii ambidextri.

Părinții pot observa dacă au un copil stângaci

Primele semne ale stângăciei apar din copilăria timpurie, când se poate observa în micile activități cotidiene utilizarea cu predilecție a uneia din mâini.

Una din multele descoperiri pe care le fac copiii, atunci când încep să exploreze, este aceea că preferă mâna stângă sau mâna dreaptă. Prin acțiunile lor ei vor compară cum simt obiectele în mâna lor și cu care din mâini se descurcă mai bine atunci când fac anumite acțiuni.

Unii copii preferă să folosească predominant o mâna aproape de când se nasc, dar mulți dintre ei nu manifestă nicio preferința și oscilează între a folosi mâna stângă sau mâna dreaptă, ceea ce este perfect normal având în vedere că motricitatea fină și coordonarea mâna-ochi este în plină dezvoltare. Mulți bebeluși folosesc ambele mâini și foarte rar manifestă vreo preferință până la vârsta de 7-9 luni. Cam pe la vârsta de 18 luni mulți copii folosesc constant una dintre mâini. Cu toate acestea nu este nimic neobișnuit că un copil să nu manifeste nicio preferință până la vârsta de 3-4 ani. Chiar dacă se pot face observații cu privire la lateralitate încă din primele luni de viată, abia când copiii încep să deseneze și să tragă linii, părinții își pot da seama dacă un copil folosește preponderent mâna stângă sau dreaptă pentru a scrie. Dar, cu cât un copil manifestă preferința de a folosi una din mâini cât mai devreme, cu atât mai dominantă va fi mâna respectivă. Există și cazuri în care unii copii preferă să folosească ambele mâine până mai târziu.

Majoritatea copiilor, până la vârsta de 5 ani, au o mână preferată pe care o folosesc, dar creierul lor este în plină dezvoltare iar preferințele lor se pot schimbă până la vârsta de 9 ani. De aceea, ei trebuie observați și încurajați să își dezvolte capacitățile, fără a li pune piedici tendințelor lor naturale.

Părinții pot observa dacă al lor copil utilizează mâna stângă pentru executarea de mișcări fine și precise: prinderea unei firimituri, întoarcerea paginilor unei cărți, punerea unui cub peste altul, plasarea unui obiect într-o gaură. Dacă el preferă în mod clar mâna stângă, mai trebuie să observați piciorul cu care lovește mingea, urechea pe care o întinde când ascultă ticăitul ceasului, ochiul cu care privește printr-un orificiu.

Încurajați-vă copilul să experimenteze folosirea ambelor mâini

Fără îndoiala ca veți urmări progresele copilului dvs. cu mare interes și veți analiza ce mână folosește pentru a se hrăni sau a pentru a apuca creioanele. Deoarece preferința copiilor de a folosi o mână mana sau alta se dezvoltă uneori lent, încurajați-va copilul să experimenteze folosirea ambelor mâini. Chiar și la copiii care nu au manifestat nicio preferință, puteți sa observați la ei următoarele:

  • ce mână folosesc atunci când apucă jucăriile sau creioanele care se află în fața lor
  • cu ce mână se hrănesc
  • cum desenează – atunci când desenează sau încearcă să formeze literele, stângacii preferă să deseneze de la stânga la dreapta și dinspre corpul lor spre exterior, ceea ce este o mișcare naturală pentru ei
  • cum manevrează jucăriile
  • ce picior folosesc atunci când sar sau când stau într-un un picior. Stângacii folosesc în general piciorul stâng
  • cu ce mână își periază dinții sau își piaptănă părul
  • totuși, dacă urmăriți cum aruncă sau prind o minge, aceasta nu este o măsură exactă, întrucât această sarcină presupune o combinație între mâna dominantă și ochiul dominant, lucru care se dezvolta mult mai târziu. Citiți aici mai multe despre ochiul dominant.

Caracteristici ale copilului stângaci

Copilul stângaci are multă spontaneitate, este creativ, caută soluții noi, nu rezolva aceeași sarcina de două ori la fel. Nu va da un răspuns sinonim sau antonim cu ceea ce i se spune. Dacă, de exemplu, ii spui „cană”, un copil dreptaci ar spune „pahar”, în timp ce un stângaci ar face o asociere cu totul neașteptată. Iar la poveștile cu final deschis nu va repetă finalul clasic, ci va cauta în lumea lui fantasmatică deosebit de bogată un episod extraordinar. Copiii stângaci au predispoziții native pentru a fi creativi în orice domeniu, fie artistic, fie științific. Pot să aibă inclinații spre poezie, artă, dar și fizică sau matematică.

Important este că ei au o doză mare de creativitate care poate fi canalizată spre diverse domenii. Însă dacă nu sunt buni la muzică sau la desen, asta nu înseamnă că n-ar putea să facă o invenție sau o descoperire remarcabilă.

Singurele dificultăți pe care le poate întâmpina copilul stângaci vor fi în încercarea de a utiliza obiecte destinate dreptacilor

Indiferent dacă sunteți un părinte stângaci sau dreptaci, acceptați oportunitățile și șansele de a educa un copil stângaci.

A fi stângaci nu are nici o influență asupra abilitaților copilului dvs., așa că nu trebuie să vă îngrijorați. Dar este important sa fiți conștient de acest lucru pentru a vă putea adapta tehnicile de predare și îndrumare în consecință. Singurele dificultăți pe care le poate întâmpina copilul stângaci vor fi în încercarea de a utiliza obiecte destinate dreptacilor sau sa mânuiască obiectele într-o poziție care este confortabilă dreptacilor dar incomodă stângacilor.

Mulți copii stângaci se chinuie inutil cu diverse obiecte sau adopta poziții ciudate pur și simplu pentru că părinții sau profesorii lor fie nu au observat că acei copiii sunt stângaci, fie nu știu ce dificultăți ar putea întâmpina un stângaci. Multe pot fi ușor evitate dacă al dvs. copil învață cele mai bune tehnici de adaptare pentru stângaci și dispune de obiecte speciale pentru stângaci, acolo unde este cazul.

Unele studii indică faptul că preferința copiilor în a folosi o mână sau alta este determinată de factori genetici și, pe măsură ce creierul se dezvoltă, se dezvoltă și coordonarea mână-ochi și abilitățile motorii fine, iar aceștia vor putea întreprinde sarcini din ce în ce mai complicate. Lateralitatea nu este o chestiune de alegere și este important să permiteți copiilor dvs. să folosească mâna pe care o preferă pentru diverse acțiuni, pe măsură ce i se dezvoltă diferite abilități.

Citiți aici mai multe despre lateralitate.

Indiferent de preferința pe care o manifesta copilul dumneavoastră, este bine să îl lăsați sa se dezvolte natural, pentru că numai el va alege să folosească mâna cu care se simte cel mai confortabil și cu care poate îndeplini cele mai multe sarcini.

A fi stângaci nu este un handicap sau un dezavantaj. Este pur și simplu o diferență. Respectați aceasta diferență și adaptați-o acolo unde este necesar. Face parte din ceea ce îl definește ca persoană.

Lasă un răspuns