You are currently viewing Copil ambidextru?

Copil ambidextru?

Ni se întâmplă uneori să auzim despre câte un copil ambidextru şi ni se pare un lucru uimitor. Cum ar fi să putem scrie și noi cu ambele mâini? Este oare important faptul că un copil nu s-a putut hotărî care este mâna lui dominantă sau măcar preferată? Şi este oare important să intervenim? Dacă da, când anume?

Chiar dacă vorbim despre doar 1 procent din populaţia lumii care este realmente ambidextră, acest 1% reprezintă, totuşi, impresionantul număr de aproape 78 de milioane de oameni! De aceea este important să identificăm dacă un copil este ambidextru sau dacă doar nu şi-a stabilit încă preferinţa pentru o mână sau cealaltă.

Vedeți în acest articol câți oameni sunt ambidextri.

Mâna dominantă la copiii mici

În primii ani de viaţă, copiii noştri îşi dezvoltă abilitatea de a-şi folosi ambele mâini, înainte să devină evidentă preferinţa pentru una dintre ele. Unii dintre ei pot să-şi aleagă devreme mâna preferată şi să rămână la ea. Alţii le alternează pe amândouă, de la o perioadă la alta, făcându-i pe părinţi să îşi pună întrebări dacă copiii lor sunt dreptaci sau stângaci. Însă cu timpul devine evidentă preferinţa pentru una dintre ele.

Pe lângă aceşti copii, mai sunt unii care par să nu afle niciodată, cu precizie, care este mâna lor preferată. De obicei, acest lucru are legătură cu coordonarea bilaterală. Aceşti copii au o preferinţă mixtă pentru mâinile lor sau sunt ceea ce numim, în limbajul curent, ambidextri.

E bine să fii ambidextru?

Ambidextria este, de fapt, o categorie extrem de rară de persoane care pot scrie la fel de bine cu ambele mâini. Dar la fel! De multe ori, copiii care prezintă preferinţe mixte pentru mâinile lor (ceea ce se numeşte uneori dominanţă mixtă) nu sunt chiar la fel de eficienţi cu ambele mâini sau abilitatea lor de a reproduce lucruri pe hârtie este redusă cu ambele mâini.

Deci ar trebui să ne îngrijorăm dacă avem un copil cu preferinţă mixtă? Unii specialişti spun că preferinţa pentru o anumită mână se poate stabili până pe la 8 ani, deși cea mai potrivită perioadă pentru căpătarea controlului ferm asupra creionului este clasa pregătitoare, deci până atunci ar trebui ca elevii să îşi fi stabilit deja preferinţa pentru o mână sau alta.

Mâna preferată şi mâna de suport

Copiii au nevoie de o mână specializată pentru a-şi dezvolta scrierea. De asemenea, au nevoie şi de o mână „de suport”, mâna care să-i ajute să stabilizeze foaia pe care scriu. Un copil trebuie să se antreneze mult în acest proces, al stabilirii mâinii cu care preferă să scrie, pentru a putea face faţă cerinţelor clasei pregătitoare în legătură cu scrisul.

Citiți aici cum învățăm un copil stângaci să scrie

Deci, cu excepţia cazurilor în care copiii fac partea din acea rară categorie a ambidextrilor, şi deci îşi pot folosi ambele mâini in mod egal, preferinţa pentru o mână sau alta trebuie căutată şi rezolvată înainte de clasa pregătitoare.

Cum stabilim care este mâna dominantă sau mâna preferată?

Dacă pare să fie ambidextru, cel mai bine ar fi să consultaţi un specialist pentru asta. Dar indiferent dacă faceţi sau nu apel la un terapeut, regula de aur pe care trebuie să o respectaţi este: niciodată nu alegeţi dumneavoastră în locul copilului! Dacă alegeţi mâna greşită, le „încurcaţi cablajul” şi puteţi provoca o groază de probleme. Este important să antrenaţi copilul în activităţi motorii bilaterale care implică folosirea ambelor părţi ale corpului simultan. Mai sunt importante şi alte jocuri de manipulare, cum ar fi cele de construcţie, care să ceară folosirea ambelor mâini.

Atunci când vă implicaţi copilul în îndeplinirea unor sarcini de fineţe pentru o singură mână, aşezaţi-i întotdeauna uneltele în dreptul liniei lui mediane şi lăsaţi-l să aleagă. În felul acesta, nu îi influenţaţi în niciun fel preferinţa sau dominanţa uneia dintre mâini.

Copil stângaci, dreptaci sau ambidextru? Vedeți aici cum se stabilește lateralitatea.

În concluzie

Cel mai adesea, un copil care vi se pare ambidextru nu este decât un copil care nu şi-a stabilit încă preferinţa pentru o mână sau alta. Indiferent de situaţie, însă, stabilirea acestei preferinţe este esenţială pentru copil, deoarece numai aşa va putea să stăpânească eficient scrierea şi să ajungă la nivelul la care să scrie automat, fără să aibă dificultăţi şi confuzii.

Lasă un răspuns