You are currently viewing Stângaci de picior

Stângaci de picior

Ai întâlnit vreodată o persoană care folosește mâna dreaptă și piciorul stâng și ți s-a părut ciudat? Atunci când mâna dominantă, piciorul dominant, ochiul dominant și urechea dominantă ale unei persoane nu sunt situate pe aceleași parte a corpului, acest lucru se numește lateralitate încrucișată.

Conform cercetărilor, numai 12% din oameni folosesc mâna stânga. Însă, câți oameni folosesc piciorul stâng? Dacă eșți dreptaci, cel mai probabil foloseșți mai mereu piciorul drept, dar există și o mică șansă să fii stângaci de picior sau să foloseșți în mod egal ambele picioare.

Un studiu din 2016 a analizat datele a aproximativ 12.000 de participanți pentru a vedea care este raportul persoanelor care folosesc preferențial unul din picioare. S-a constatat că 61% dintre participanți erau dreptaci și foloseau piciorul drept, în timp ce numai 9% dintre participanții foloseau piciorul stâng. Însă, mai surprinzător, aproximativ 30% dintre indivizi se descurcă la fel de bine cu ambele picioare, fiind ambidextri.

O persoană are un picior dominant?

Este fascinant să observi aceste asimetrii în acțiune, cum ar fi o persoană care folosește mâna dreaptă și piciorul stâng. Sau o persoană stângace care are piciorul drept dominant. Ne găsim uneori în situația în care ținem telefonul cu mâna stângă și îl așezam inconfortabil la urechea dreaptă în timp ce luăm notițe cu mâna dreaptă.

Cercetările arată că numai 12% din populație are mâna stângă dominantă, dar câți dintre noi folosesc piciorul drept și câți piciorul stâng? Pe lângă acest lucru, persoanele care au urechea stângă dominantă reprezintă 40% din populație, urmate de persoanele care au ochiul stâng dominant, care reprezintă 30%.

Citește aici mai multe despre ochiul dominant.

Pentru a răspunde la întrebare, da, o persoană poate avea un picior dominant: stângul sau dreptul. Așa cum am menționat mai devreme, acest lucru este cunoscut sub lateralitate încrucișată sau mixtă.

Pot fi stângaci de picior?

Dacă eșți dreptaci și nu eșți sigur în privința dominanței tale legate de picior, imaginează-ți următorul scenariu: dacă ți s-ar cere să faci un pas înainte, care picior ai muta mai întâi? Poți încerca să faci acest lucru chiar acum sau poți cere cuiva să te observe. Această este una dintre cele mai eficiente metode pentru a determina dominanța piciorului.

Nu trebuie să participi la vreun studiu dacă vrei să afli dacă eșți stângaci de picior. Doar cere unui prieten să te observe în timp ce îndeplineșți următoarele sarcini. Dacă foloseșți un anumit picior pentru majoritatea sarcinilor, atunci acela este piciorul tău dominant. Dacă utilizezi ambele picioare aproape în mod egal, atunci ești probabil ambidextru. Încearcă să faci fiecare sarcină de cel puțin 3 ori și notează observațiile.

  • Pune o minge de fotbal în fața unei porți și vezi ce picior foloseșți pentru a șuta în minge la sfârșitul unei alergări scurte.
  • Aleargă pe o pistă scurtă și sari la sfârșitul ei. Ce picior ai folosit?
  • Pune câteva biluțe pe podea și folosește degetele de la picioare pentru le ridică. Ce picior ai folosit?

Fotbaliști stângaci

De zeci de ani, dezbaterea se înfierbântă în ceea ce privește fotbaliștii stângaci și avantajul pe care aceștia îl au împotriva adversarilor lor. Sunt născuți cu un avantaj natural față de jucătorii dreptaci sau doar adversarii lor întâmpină mai multă dificultate în a-i apăra? Oricare ar fi adevărul, este clar că fotbaliștii stângaci au o prezență impresionantă pe teren.

Este dificil să se determine exact procentajul fotbaliștilor profesionișți stângaci din lume, așa că vom lua în considerare doar cele 16 echipe de fotbal de la Cupa Mondială din 1998 și cei mai bine plătiti 20 de jucători de fotbal din prezent. În cazul jucătorilor de la Cupa Mondială, 79% dintre jucători erau stângaci, în timp ce în prezent, procentajul celor mai bine plățiți jucători stângaci este de 35%.

Există fotbaliști faimoși care scriu cu mâna dreaptă dar sunt stângaci de picior? Da, sunt! Acest lucru demonstrează că talentul și abilitatea pot veni din ambele părți. Printre aceștia se numără nume sonore precum Lionel Messi, Gareth Bale, Mohamed Salah, Robin Van Persie și Ryan Giggs.

Reporterul Constantin Stüve și Oscar Wendt, fotbalist suedez, explică de ce stângaci sunt o categorie aparte.

Indiferent dacă suntem stângaci de picior, ambidextri sau dreptaci, lateralitatea este o parte integrantă din individualitatea noastră. Explorarea și înțelegerea acestui aspect al vieții noastre ne poate ajută să ne cunoaștem mai bine și să apreciem diversitatea umană.

Lateralitatea încrucișată este un subiect fascinant și complex. Descoperirea că suntem stângaci de picior sau dreptaci, ambidextri sau avem preferințe laterale neobișnuite ne poate oferi o perspectivă nouă asupra modului în care funcționăm. În viața de zi cu zi, această caracteristică unică ne definește și ne face să fim ceea ce suntem – indivizi unici și remarcabili.

Lasă un răspuns