Câți oameni sunt stângaci? Potrivit studiilor, aproximativ 12% din oamenii din întreaga lume sunt stângaci. Cu toate acestea, procentul variază în funcție de locația geografică, sexul și data nașterii, printre alți factori.
Acest procent reiese din studiile efectuate în America de Nord și Europa de Vest. În aceste țări dezvoltate, stângăcia este mai puțin probabil să fie descurajată din cauza stigmatelor sociale, astfel ca numărul total al stângacilor este mai puțin distorsionat. Deși trebuie remarcat faptul că discriminarea față de stângaci încă are loc și în această parte de lume.
Dreptaci (~87%) – oamenii dreptaci reprezintă majoritatea populației. Se estimează că oamenii dreptaci reprezintă aproximativ 87% din populație.
Stângaci (~12%) – studiile arată că, în medie, stângacii, reprezintă aproximativ 12% din populație. Acest lucru variază în funcție de locația geografică, deoarece în unele țări stângăcia este în continuare stigmatizată. De exemplu, procentul stângacilor este mult mai mic în țări ca Taiwan (5%), Japonia (4,7%) și Coreea (2%). Vedeți mai jos reprezentarea defalcată pe țări.
Ambidextri (<1%) – o persoană ambidextră este capabilă să îndeplinească orice sarcină la fel de bine atât cu mâna stângă, cât și cu mâna dreaptă, deși tinde să-și favorizeze partea dominantă. Oamenii cu adevărat ambidextri sunt incredibil de rari și se estimează că reprezintă mai puțin de 1% din populație.
Citiți aici mai multe despre copiii ambidextri.
Sunt din ce în ce mai mulți stângacii?
Chiar și până de curând, a fi stângaci era descurajat chiar și în multe țări dezvoltate. Putem vedea acest lucru când ne uităm la numărul stângacilor din diferite grupe de vârstă din America de Nord. Doar 6% dintre persoanele peste 65 de ani au afirmat ca sunt stângace, în timp ce 15% dintre persoanele sub 30 de ani au spus același lucru.
Vedeți in graficul de mai jos procentul de stângaci defalcat pe ani. Aceste rezultate au fost preluate din studiul „Hand Preference and Age in the United States” – 1992, realizat de Gilbert și Wysocki, un studiu amplu care a inclus peste 1 milion de persoane.
Numărul din ce în ce mai crescut de oameni care se declară ca fiind stângaci se datorează, aproape sigur, faptului că societatea modernă devine din ce în ce mai puțin conservatoare. Pe lângă aceasta, se estimează că, printre generațiile mai în vârstă, aproximativ 6-8% dintre dreptaci sunt, de fapt, stângaci de la natură, dar care au fost forțați să folosească mâna dreaptă din cauza presiunilor sociale.
Având în vedere rezultatele bazate pe vârstă, este foarte probabil ca procentul total de persoane stângace să crească în timp.
Ce țări au cei mai mulți stângaci?
- Olanda – 13,2% stângaci
- Statele Unite ale Americii – 13,1% stângaci
- Belgia – 13,1% stângaci
- Canada – 12,8% stângaci
- Regatul Unit – 12,24% stângaci
- Irlanda – 11,65%
- Elveția – 11,61%
- Franța – 11,15%
- Danemarca – 11%
- Italia – 10,51%
Datele pentru țările europene au fost preluate din studiul „Handedness in Europe: analysis of data from the BBC internet study”, realizat de McManus și Peters. Datele pentru alte țări au fost obținute din diferite cercetari.
Ce țări au cei mai puțin stângaci?
- Coreea (2,0%)
- Mexic (2,5%)
- China (3,5%)
- Japonia (4,7%)
- Taiwan (5,0%)
Este clar că în țările cu o cultură mai formală, rata stângacilor este mult mai mică. O ipoteza este că modul de scriere complex din țările asiatice este un motiv pentru care procentajul stângacilor este mult mai mic.
Sunt mai mulți bărbați stângaci?
Conform unui studiu din 2008 „Sex Differences in Left-Handedness: A Meta-Analysis of 144 Studies”, o persoană stângace are cu 23% mai multe șanse sa fie bărbat decât femeie. Aceasta înseamnă că la fiecare 4 femei stângace întâlnim aproximativ 5 bărbați stângaci. O posibilă explicație pentru această împărțire neuniformă este faptul că fetele mai degrabă se conformează normelor sociale decât băieții.
Care sunt șansele de a avea un copil stângaci?
Factorii genetici joacă un rol major în determinarea lateralitații. Lateralitatea copiilor este influențată de cea a părinților.
Potrivit unui studiu din 2009 al lui Llaurens, Raymond și Faurie „Why are some people left-handed? An evolutionary perspective”, șansele de a avea un copil stângaci sunt următoarele:
- Dacă ambii părinți sunt stângaci, există o șansă de 24% ca copilul să fie stângaci.
- Dacă tatăl este dreptaci și mama este stângace, au șanse de 22% să aibă un copil stângaci.
- Dacă tatăl este stângaci și mama dreptace, au șanse de 17% să aibă un copil stângaci.
- Dacă ambii părinți sunt dreptaci, există o șansă de 9% ca copilul să fie stângaci.
Câți stângaci sunt în România?
În România, sociologul Marius Cosmeanu a încercat să afle numărul lor.
În 2007, și-a sunat prietenii de la aproape toate institutele sociologice din țară, însă nimeni nu i-a putut spune câți stângaci sunt în România pentru că nimeni nu-și pusese problema până atunci. Cineva de la Institutul Național de Statistică i-a fost formulat unul din motive: “Nu monitorizăm persoane cu deficiențe.”
Așa că, în cadrul unei conferințe de presă organizată de sociologul Dumitru Sandu, specializat în studiul minorităților, Cosmeanu l-a rugat pe acesta să introducă în cercetarea pe care o derula atunci și următoarea întrebare: “Cele mai multe activități le faceți cu mâna dreaptă sau cu mâna stângă?”.
Așa s-a născut prima încercare de evaluare a numărului stângacilor din România. A reieșit că stângacii ocupă un procent de circa 10% din populația României, existând o marjă de eroare destul de mare din moment ce numărul de cazuri incluse în sondaj – 1.400 – este relativ mic.
Însă, în România ar fi început să apară tot mai mulți copii stângaci în ultima vreme. Dacă înainte era câte un copil într-o clasă, acum mai mulți copiii dintr-o clasă sunt stângaci.
Surse www.leftyfretz.com si www.totb.ro