You are currently viewing Studii despre stângaci

Studii despre stângaci

Studiile statistice atestă faptul că stângacii reprezintă circa 12% din populație. Acest procent din populație s-a păstrat de-a lungul timpului, cu toate că există studii care au constatat că în ultimii ani procentele au avut tendința de a crește la 15-20%.

Vedeți aici care este procentul stângacilor în lume.

În zilele noastre, cultura multor țări nu mai pune presiune asupra persoanelor stângace. În trecut, din pricina experiențelor culturale și a imposibilității creării unor obiecte care să fie folosite de stângaci, aproape toți copiii erau încurajați sau obligați să devină dreptaci. Deși nu se cunoaște cu exactitate ce anume determină dominanța pentru o anumită mână, se știe că utilizarea uneia dintre mâini pentru a îndeplini diverse activități reflectă modul de conectare a neuronilor. Cercetătorii au încercat să identifice motivul pentru care unii indivizi își folosesc în mod curent mâna stângă, iar teoria cea mai acceptată este aceea conform căreia structura creierului stângacilor și a ambidextrilor ar fi ușor diferită de cea a dreptacilor. Totodată, oamenii de știință consideră că este de preferat ca un copil stângaci să nu fie obligat să se transforme în dreptaci.

Ar trebui corectaţi copiii stângaci? Aflați răspunsul la aceasta întrebare în acest articol.

Nu este vorba doar de genetică

În ciuda faptului că nu sunt pe deplin înțelese mecanismele prin care apare dominanța unui membru, oamenii de știință relevă că genele sunt implicate în aproximativ un sfert dintre cazuri. Deși există tendința de a apărea în familie această particularitate, ea nu este la fel de importantă precum sunt alte trăsături moștenite ca înălțimea sau inteligența; uneori, chiar și gemenii identici pot avea dominanță legată de mâini diferită.

Studiile au indicat că doar un sfert din copiii proveniți din familii în care cel puțin un părinte era stângaci va moșteni această particularitate. În plus, se pare că nu doar o genă este implicată în stabilirea dominanței membrului, ci se discută despre implicarea unui cumul de gene. 

Tendința de a fi stângaci apare mai frecvent la gemeni

Dominanța mâinii stângi este de 2 ori mai frecventă la gemeni decât la populația generală. Pentru a sprijini acest argument, un studiu belgian a indicat o incidență de 21% a dominanței mâinii stângi atât la gemenii monozigoți (identici) cât și la cei dizigoți. Rezultate similare au fost evidențiate și în alte studii, însă o explicație pentru această realitate nu există până la ora actuală. Miturile legate de „gemenii în oglindă” sau de creiere în oglindă sunt depășite.

Creierul stângacilor nu funcționează atât de diferit

Din punct de vedere medical, dominanța unui membru în efectuarea anumitor activități cotidiene ține de fenomenul de lateralitate cerebrală. Conform acestei teorii, cele două emisfere cerebrale au funcții ușor diferite. A fost observat faptul că zona limbajului și preferința pentru utilizarea unui anumit membru ar avea localizarea în aceeași emisferă cerebrală.

Cei mai mulți dreptaci își utilizează emisfera stângă pentru a procesa limbajul, însă nu s-au identificat diferențe semnificative la stângaci, 70% dintre ei folosind, la rândul lor, emisfera stângă. Restul de 30% utilizează emisfera dreaptă sau ambele emisfere.

Pentru alte funcții ale intelectului, atenție, emoție, muzicalitate, percepția fețelor, datele sunt puține, însă se consideră că nu sunt diferențe semnificative între dreptaci și stângaci. (20 Little-Known Facts About Being Left).

O cercetare din 2017 indică faptul că preferința pentru utilizarea unui anumit membru ar avea originea în măduva spinării și nu în creier. Conform autorilor acestui studiu, preferințele pentru utilizarea unui anumit membru sunt apărute cu mult înainte de a se dezvolta zonele cerebrale implicate în mișcare.

Stângacii au un avantaj în activitățile sportive

Mai exact, stângăcii pot fi avantajați în sporturile care presupun așezarea oponenților față în față, precum tenisul, boxul sau baseball-ul. Cel puțîn această este teoria expusă de autorul Rik Smits, in cartea să intitulată The Puzzle of Left-Handedness (n.r. Puzzle-ul stangacilor). Smits susține că sportivii care își folosesc dominant mâna stânga au mult mai șanse de a exersa cu un adversar dreptaci, decât vice versă (de vreme ce populația majoritară este dreptace).

Citiți aici mai multe despre stângaci și sport.

Stângacii aud discursurile diferit

Persoanele stângace pot auzi mai ușor schimbările rapide de intonație și silabe în timpul unui discurs, comparativ cu persoanele dreptace. Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Georgetown, emisfera stânga și emisfera dreapta a creierului se specializează în diverse tipuri de sunete.

Emisfera stângă, care controlează mâna dreaptă, preferă sunetele rapide cu consoane. Emisfera dreaptă, cea care controlează mâna stângă, percepe mai rapid sunetele care se schimbă mai lent, precum silabele și intonația.

Sursa romedic.ro

Lasă un răspuns