La nivel mondial istoria a dat mulți stângaci celebri precum Da Vinci, Michelangelo, Charlie Chaplin, Bill Gates, Prințul William, Angelina Jolie, Jim Carrey, Barack Obama, Nicole Kidman, Robert de Niro, Sylverster Stallone, Tom Cruise, Pierce Brosnan, Morgan Freeman, Brad Pitt etc.
Iată o lista cu câteva celebrități despre care s-ar putea să nu fi știut ca sunt stângace.
Prințul William
Prințul William este omul ciudat din familia sa când vine vorba de mâna dominantă. Regina Elisabeta, prințul Charles, prințesa Diana, prințul Harry și propria soție, Kate Middleton, sunt toți dreptaci, în timp ce prințul William scrie cu mâna stângă .
William este un mare pasionat de polo călare, însă practicarea acestui sport a fost destul de dificilă pentru el pentru ca jocul pentru stângaci a fost interzis în 1975 din motive de siguranță, deoarece jocul cu mâna stângă îi poate pune în pericol pe ceilalți jucători. Așadar, el a fost nevoit să învețe să joace polo cu mâna dreaptă.
Citiți aici mai multe despre sport și stângaci.
Si străbunicul sau, Regele George al VI-lea, s-a născut stângaci, dar a fost forțat să scrie cu mâna dreaptă așa cum era obiceiul timpului. Faptul ca era stângaci se vedea când juca tenis și ținea racheta în mâna stângă.
Bruce Willis
Bruce Willis este actor și producător de filme. Până în prezent, el a apărut în peste 70 de filme, rolul său cel mai cunoscut fiind eroul de acțiune John McClane din franciza Die Hard. Alte filme notabile sunt Pulp Fiction, 12 Monkeys, The Fifth Element și The Sixth Sense. El a primit numeroase premii de-a lungul carierei sale impresionante, inclusiv un Glob de Aur, două Emmy și două premii People’s Choice.
Dacă ați văzut vreodată vreun film în care Bruce Willis trage cu arma (OK, cam toate sunt așa …), ați fi observat că le ține în mâna stângă. Poate că stângacii sunt atrași de alți stângaci, pentru că fosta soție a lui Willis, Demi Moore, este și ea tot stângace.
Henry Ford
Henry Ford este încă un exemplu de stângaci faimos care a schimbat lumea. El nu inventat automobilul, dar l-a făcut accesibil pentru mase. Nu a inventat linia de asamblare, dar a perfecționat-o.
Henry Ford a fost un inovator, un inventator, iar dorința lui de succes a fost de neoprit. El a avut peste 150 de brevete, mare majoritatea în industria auto. În 1932, Ford a introdus motorul V-8.
Cea mai mare inovație a lui Ford a fost linia de asamblare. Producția în masă i-a permis să reducă costul modelului T și în perioada de producție de 20 de ani, automobilul s-a vândut cu doar 300$ datorită utilizării eficiente a liniei de asamblare. Compania sa a vândut peste 15 milioane de modele T. La un moment dat a controlat peste 55% din piața auto din SUA.
Vehiculele accesibile ale lui Henry Ford au schimbat fața Americii. Oamenii s-au mutat din orașele mari și s-a născut sistemul național de autostrăzi. Linia de asamblare și tehnicile și principiile de producție folosite de Ford au fost aplicate cu mare succes de multe alte industrii.
Oprah Winfrey
În ciuda mediului negativ în care cresc, există oameni care găsesc modalități de a se ridica deasupra sărăciei, durerii și tragediei. O astfel de persoană este Oprah Winfrey. Născută dintr-o mama servitoare și un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, ea a avut multe de învins.
Oprah a fost crescută de bunica ei, care, deși strictă și uneori dură, a încurajat-o mereu pe Oprah. Bunica ei era foarte săracă, iar Oprah era adesea batjocorită de colegii ei pentru că purta haine făcute din saci de cartofi. La vârsta de 13 ani, după ce a suferit mulți ani de abuz sexual din partea rudelor și prietenilor familiei, a fugit de acasă. A devenit mamă la vârsta de 14 dar copilul ei s-a născut prematur și a trăit doar câteva zile.
Moartea bebelușului a fost momentul în care s-a produs prima mare schimbare din viața lui Oprah Winfrey. A părăsit familia în care a fost abuzată și chinuită ani în șir și a trecut în custodia tatălui său. Și-a găsit alinarea în școală, excelând la orele de teatru și dezbatere. La 17 ani, primește bursă de merit pentru a merge la universitate. Doi ani mai târziu renunță la studii.
Oprah a fost angajată cu jumătate de normă la departamentul de știri de la un post local de radio. De acolo, cariera ei a luat avânt. A devenit cea mai tânără prezentatoare de știri și prima prezentatoare de culoare de la un post de televiziune local din Nashville. Apoi, s-a mutat la Baltimore și a obținut o poziție de prezentatoare pentru știrile de la ora 6.
Experiența ei în mass-media i-a oferit oportunitatea de a fi co-gazda unui talk show cu Richard Sher, iar experiența din Baltimore i-a adus un loc de muncă într-un talk-show cu audienta scăzuta din Chicago. Oprah a luat reușit sa aducă emisiunea de pe ultimul loc pe primul, devenind cel mai bine cotat talk-show din Chicago.
Si-a dorit ca emisiunea ei ca nu fie doar un alt talk-show cu subiecte tabloide și a abordat o gamă largă de subiecte, de la sănătate la spiritualitate, de la boală la politică, a intervievat o mulțime de celebrități, a discutat despre diverse probleme sociale. A adus teme considerate tabu în lumina reflectoarelor.
În 2005, Oprah a fost votată drept cea mai cunoscuta femeie din istoria Americii și a fost considerată cea mai mare filantroapă de culoare din toate timpurile. Rețeaua ei „Angel” a strâns peste 50 de milioane de dolari pentru acțiuni de caritate. A convins Congresul american să creeze o bază de date națională pentru abuzatorii de copii. Ea a câștigat, de asemenea, premiul umanitar Bob Hope.
Stângaci celebri – Nicole Kidman
Nicole Kidman este una dintre cele mai talentate actrițe din Australia. Actrița s-a născut în Honolulu, Hawaii, în timp ce părinții ei erau în SUA cu vize pentru studii.
Este o actrița atât de grozavă încât, atunci când a interpretat-o pe scriitoarea Virginia Woolf în „The Hours” din 2002, a învățat de fapt să scrie cu mâna dreaptă pentru a își face interpretarea cât mai autentică. „Am învățat să scriu cu mâna dreaptă pentru asta. Oamenii se uită la mine, de parcă era o nebunie, dar eu spun că era necesar.” Cu siguranță a meritat pentru că a câștigat un Oscar, Glob de Aur și premiul BAFTA pentru acest rol.
A primit o stea pe Hollywood Walk of Fame în ianuarie 2003.
Helen Keller
Helen Keller a fost prima persoană surdo-mută-oarbă care a obținut o diplomă de licență în Statele Unite ale Americii.
Născută în 1880, Helen Keller a rămasă oarbă, surdă şi mută la nici doi ani, din cauza unei boli neidentificate – cel mai probabil meningită – motiv pentru care a crescut izolată, frustrată și violentă.
La 6 ani, în viața ei intră Anne Sullivan, o profesoara plină de credință și răbdare care nu credea că eșecul este o opțiune, absolventă a unui institut pentru persoane cu deficiente de vedere, care a învățat-o să comunice folosind mâinile, mintea și imaginația. Deși debutul colaborării dintre cele două a fost unul extrem de dificil, din cauza refuzului micuței Helen de a coopera, Anne a perseverat și, după un timp, a reușit ceea ce nimeni nu credea, să o învețe sa comunice. Răbdarea lui Anne Sullivan a învins frustrarea lui Helen.
Relaţia elevă-dascăl s-a întins pe parcursul a 49 de ani; cu Anne alături, Helen a absolvit „Magna cum laude” Colegiul Radcliffe, fiind, de altfel, prima persoană cu surdocecitate care a reușit să termine acest nivel de învățământ. În tot acest timp, Keller a învățat mai multe metode de comunicare, inclusiv citirea buzelor vorbitorului, prin atingere, limbajul Braille, scrisul literelor cu degetul în palmă, dar şi dactilografierea. Cu ajutorul lui Sullivan și al viitorului soț al acesteia, John Macy, Keller a scris prima sa carte, „Povestea vieții mele”.
Helen a devenit conferențiar, abordând o serie de probleme de interes major precum pacifismul, dreptul femeilor la vot, revoluția anticoncepționalelor, condiția persoanelor surdo-mute în societate și îmbunatățirea calității vieții acestora, socialismul etc. S-a adresat Congresului SUA militând pentru îmbunatățirea condițiilor de viața a persoanelor cu dizabilităţi şi a discutat pe numeroase teme de interes public cu toţi preşedinţii Statelor Unite din timpul vieţii ei.
S-a făcut si un film celebru inspirat de viața lui Helen Keller, „The Miracle Worker”.
În fotografie o putem observa cum citește în alfabetul Braille folosind mâna stângă.
Angelina Jolie
Angelina Jolie, una dintre cele mai fermecătoare personalități ale Hollywood-ului este, de asemenea, o stângace. A fost desemnată de mai multe ori cea mai bine plătită actriță de la Hollywood.
Este actriță, regizoare și se implica în multe campanii umanitare. A primit un premiu Oscar și trei premii Globul de Aur.
Jolie și-a făcut debutul pe ecran când era copil, alături de tatăl ei, Jon Voight, în „Lookin’ to Get Out” (1982), iar cariera ei în film a început serios un deceniu mai târziu cu producția cu buget redus „Cyborg 2” (1993). Primul rol principal într-un film major l-a avut in „Hackers” (1995).
Vedeta ar fi avut nevoie de o armă pentru stângaci special creată pentru rolul ei în „Lara Croft: Tomb Raider”.
Lady Gaga
Lady Gaga este o cântăreață, compozitoare și actriță americană. Ea este una dintre cele mai bine vândute artiste de muzică din lume, care a vândut peste 200 de milioane de discuri. Cu excepția discului ei de debut (care a ajuns pe locul 2), toate albumele ei au ajuns pe primul loc în topurile din SUA. Ca actriță, a jucat în „A Star Is Born” alături de Bradley Cooper și a primit un Glob de Aur pentru interpretarea din miniseria „American Horror Story”.
Chiar și cei mai mari fani ai lui Lady Gaga ar putea fi surprinși să afle că este de fapt stângace. Asta pentru că atunci când cântă la chitară o face cu mâna dreaptă. Dar, atunci când semnează un autograf o face cu mâna stângă.
Citiți aici mai multe despre stângaci și muzică.
Marie Curie
Marie Curie, dublu laureată a Premiului Nobel, a fost singura savantă care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite, fizică și chimie. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A introdus în fizică termenul de radioactivitate.
A fost căsătorită cu colegul său Pierre Curie, de asemenea stangaci, care a contribuit la cercetarile lui Marie.
Istoricii cred că și fiica lor, Irene Joliot-Curie, a fost stângace. Irene a câștigat si ea un premiu Nobel alături de soțul ei – care, ați ghicit, era tot stângaci.
Mark Wahlberg
Un alt stângaci faimos este Mark Wahlberg. Mark Wahlberg este un actor, producător și fost muzician american. Deși și-a început cariera în grupul Marky Mark and the Funky Bunch, a trecut la actorie și a devenit una dintre vedetele masculine de top de la Hollywood. Filmele binecunoscute în care a apărut includ Boogie Nights, The Perfect Storm, Planet of the Apes, The Departed și The Italian Job. A fost cel mai bine plătit actor din lume în 2017 și a primit numeroase premii de-a lungul carierei sale. De asemenea, deține împreună cu cei doi frați ai săi lanțul de restaurante și baruri „Wahlburgers”.
Când Wahlberg a jucat în filmul „Shooter”, a învățat cum să tragă cu arma cu mâna dreaptă, deoarece majoritatea lunetiștilor militari sunt dreptaci.
Stângaci celebri – Morgan Freeman
Morgan Freeman este un actor și regizor american. El este cunoscut în special pentru vocea sa profundă, distinctă, ceea ce l-a făcut să îndeplinească multe roluri ca narator. Printre filmele notabile în care a apărut se numără The Shawshank Redemption, Se7en, Unforgiven, Amistad, Invictus și trilogia The Dark Knight. De-a lungul carierei sale impresionante, a câștigat multe premii, inclusiv un Glob de Aur, un Premiu al Academiei și a fost, de asemenea, inclus pe Walk of Fame de la Hollywood.
În 2008, Freeman a fost implicat într-un grav accident de mașină, în urmă căruia a suferit leziuni puternice, inclusiv la nivelul nervilor mâinii. A fost la un pas să moară după ce autoturismul în care se afla s-a răsturnat de mai multe ori pe o autostradă din Mississippi.
Deși medicii l-au liniștit, spunându-i că își va putea recupera în timp funcțiile mâinii, actorul nu o poate mișca foarte mult. Mănușa de compresie îl ajută la susținerea circulației sângelui, dar și să rămână activ atunci când se confruntă cu durerea cronică.
Morgan Freeman a vorbit în urmă cu ceva vreme despre teribilul accident: „Am suferit leziuni la nivelul nervilor și situația nu s-a îmbunătățit. Nu pot mișca mâna. Iar dacă nu îți miști mâna, se umflă. Știi că îți miști mâna de un milion de ori pe zi?”.
Însă încă îi place să joace golf, lucru pe care a spus că îl face acum doar cu mana dreapta.
Barak Obama
Americanii de culoare nu au fost singura minoritate care s-au bucurat la învestitura lui Barack Obama, pentru că și stângăcii au sărbătorit revenirea unuia dintre ei la Casa Albă.
„Sunt stângaci. Trebuie să va obișnuiți cu acest lucru”, a spus președintele când semna primele documente oficiale, sub blitzurile fotografilor.
Primul președinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama nu este însă primul președinte care scrie cu mâna stânga. Foarte mulți predecesori ai săi au fost stângaci. Este cazul lui Jimmy Carter, lui George H.W Bush, și al lui Bill Clinton.
Whoopi Goldberg
Whoopi Goldberg, pe numele ei real Caryn Elaine Johnson, este o actriță americană, comediantă, autoare și gazdă de televiziune. A fost nominalizată la 13 premii Emmy și este una dintre puținele actrițe care au câștigat un Premiul Emmy, un premiu Grammy, un premiu Oscar și un premiu Tony. A fost a doua femeie de culoare care a câștigat un premiu Oscar pentru actorie.
Rolul revoluționar al lui Whoopi Goldberg a fost Celie, o femeie maltratată din sud adânc, în filmul dramatic de epocă „The Color Purple” (1985), pentru care a fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriță și a câștigat primul său premiu Globul de Aur. Pentru rolul ei în filmul Ghost (1990) în rolul Oda Mae Brown, Goldberg a câștigat Premiul Academiei pentru cea mai bună actriță în rol secundar și un al doilea Glob de Aur, primul ei pentru cea mai bună actriță în rol secundar.
În televiziune, Whoopi Goldberg este cunoscută pentru rolul ei de Guinan în Star Trek: The Next Generation; din 2007, ea este moderatoarea talk-show-ului The View.
Aici puteți citi despre muzicieni stângaci renumiți.
Pingback: Mame de copii stângaci - povești pline de zâmbete și încredere | Stângacii.ro