You are currently viewing Stângacii şi sportul

Stângacii şi sportul

Se spune adesea că sportul este un exemplu unde care stângacii excelează. Există mulți sportivi stângaci cunoscuți, adevărate legende în sporturile pe care și le-au ales. Studiile au arătat că a fi stângaci este un lucru util în sport deoarece mișcările unei persoane stângace devin imprevizibile pentru un adversar dreptaci. Oare aceasta o fi singura explicație a performantelor sportive ale stângacilor?

Avantajul stângacilor pare să apară în special în sporturi care necesită reacții rapide și o bună orientare spațială. De-a lungul anilor, jucătorii stângaci au excelat la sporturi precum scrima, tenisul sau tenisul de masa. Stângacii se bucură, de asemenea, de succes și în box, squash sau baseball, iar aproximativ o treime din campionii la scrimă sunt stângaci.

Guy Azemar, neurolog francez, a analizat parcursul campionilor mondiali stângaci timp de mai mulţi ani. În timpul studiului său, realizat la cererea Institutului francez pentru Educație Fizică şi Sport, Azemar a descoperit că stângacii au un avantaj înnăscut în special în sporturile care presupun așezarea oponenților față în față. Pentru a explica acest fenomen, neurologul s-a concentrat asupra modului în care sunt conectate emisferele creierului. El a descoperit că în tenis, de exemplu, procesul prin care un jucător stângaci vede mingea venind spre el și apoi lovește efectiv mingea, se realizează în aceeași emisferă. Pentru jucătorii dreptaci, informațiile vizuale trebuie transferate în emisfera opusă pentru a comanda mișcarea mâinii, adăugând 20 sau 30 de milisecunde la timpul de reacție. Cu siguranță nesemnificativ, ați putea crede, dar decisiv în competiţiile de nivel mondial.

Sportivii stângaci, ca tenismenii, au avantajul că pot pasa mingea acolo unde oponentul lor dreptaci anticipează mai puțin. Martina Navratilova, considerată una dintre cele mai mari jucătoare de tenis de sex feminin, a subliniat odată că mulți jucători trimit mingea către reverul adversarului. Atunci când oponentul trimite mingea către un stângaci, aceasta va ajunge către partea lui stângă, ceea ce îi oferă acestuia un avantaj folosind lovitura directă, forehand.

Un alt avantaj al sportivilor stângaci în anumite sporturi este că aceștia sunt obișnuiți să aibă oponenți dreptaci, dar pentru un sportivi dreptaci un oponent stângaci poate constitui o surpriză.

Coordonarea este foarte importantă pentru obținerea performanţei. În unele sporturi, dominanța oculară şi lateralitatea încrucișată pot fi avantajoase. Combinațiile diferite dintre piciorul dominant şi mâna dominantă sau ochiul dominant pot avea avantaje în diferite sporturi. Lateralitatea încrucișată reprezintă un avantaj în sporturi precum baschetul, fotbalul și rugby-ul. Este, de asemenea, un plus în hocheiul pe iarbă sau pe gheață. Tot lateralitatea încrucișată este considerată a oferi un echilibru mai bun și astfel poate fi un avantaj în sporturi precum gimnastica, atletismul sau baschetul.

Nu este, însă, ceva neobișnuit ca sportivii stângaci să scrie, de fapt, cu mâna dreaptă. Personale care scriu cu dreapta dar au ochiul stâng dominant vor prinde sau vor arunca o minge cu mâna stângă, deoarece coordonează mai bine această mână cu partea corpului unde se află ochiul lor dominant.

Citiți aici mai multe despre ochiul dominant.

Ambidextrii preferă de cele mai multe ori sa folosească o mână pentru a efectua acțiuni de precizie sau pentru a scrie (activitate care necesită abilități motorii fine), iar mâna opusă o folosesc la activități sportive.

Antrenorii ar trebui să le ofere stângacilor antrenamentul potrivit și să îi folosească drept arme secrete, pentru că un sportiv dreptaci se dezorientează atunci când are în fața sa un adversar stângaci.

Stângacii și scrima

În scrimă, timpul de reacție este extrem de scurt (între 300 și 400 de milisecunde), ceea ce pare a fi în avantajul persoanelor stângace. Principalul avantaj, însă, al acestui sport este că brațul adversarului dreptaci se afla de aceeași parte cu cel al persoanei stângace, diferit de poziția clasică, în diagonală. Un adversar dreptaci are tendința de a nu-și apăra partea dreaptă, în timp ce un stângaci se va apăra împotriva unui atac din oricare parte. Doi adversari stângaci pot fi dezavantajați.

Exemple de scrimeri celebri: Ana Maria Popescu (Brânză), Edoardo Mangiarotti, Cecile Argiolas si Laura Flessel Kosovo.

Ana Maria Popescu (Brânză)Ana Maria Popescu (Brânză) desemnată pentru a cincea oara cea mai bună spadasină a lumii

Stângacii și tenisul

Stângacii sunt recunoscuți ca având avantaje tactice în sporturile cu racheta. Sunt, de asemenea, instinctiv mai buni la loviturile rapide şi cu putere, iar serviciul lor poate fi dificil de întors pentru un dreptaci. Printre jucătorii de tenis stângaci celebri se numără Martina Navratilova, Rafael Nadal, John McEnroe, Goran Ivanisevic, Monica Seles şi alţii.

La badminton, fluturașul din pene, care este fluturașul tradițional, are penele aranjate în sensul acelor de ceasornic, ceea ce îl face să vireze ușor spre dreapta, astfel că rotația pe care o aplică lovitura unui stângaci îl face să se miște mai repede. Deținătorul recordului mondial pentru cel mai rapid smash este un stângaci.

martina navratilova
Martina Navratilova

Tenis de masă

Dreptacilor le este foarte greu să joace tenis de masă cu stângaci, întrucât aceştia au o lovitură directă dificilă pentru dreptaci. Mișcările rapide ale paletei şi ale mingiei par să favorizeze jucătorii stângaci. Timpii de reacție mai rapizi și buna orientare spațială sunt, de asemenea, în avantajul jucătorilor stângaci.

Gimnastica, dansul şi patinajul

Gimnastele stângace vor efectua roata orientate în direcția opusă, folosind mai întâi piciorul stâng și așezând mâna stângă pe sol. În balet sau patinaj pe gheață, piruetele se fac în mod tradițional pe piciorul drept şi în sensul acelor de ceasornic, însă un stângaci va efectua aceste mișcări pe piciorul stâng şi în sens invers acelor de ceasornic. În dans, este posibil ca un stângaci să facă piruetele în sens invers faţă de colegii lui dreptaci şi să înceapă mai mereu cu piciorul greșit. Practica și concentrarea vor remedia aceste lucruri. În patinajul artistic, direcția preferată de stângaci (atât în ​​rotiri, cât și în sărituri) este, în general, invers, față de parteneri. Acest lucru îl face puțin mai periculos, deoarece stângaciul se mișcă întotdeauna în direcția opusă. Lateralitatea trebuie, de asemenea, luată în considerare atunci când se alege un partener de patinaj.

Citiți aici mai multe despre lateralitate.

Stângacii și handbal-ul

În handbal, jucătorii stângaci au un avantaj pe partea dreaptă a terenului atunci când atacă, deoarece obţin un unghi mai bun iar apărătorii ar putea fi neobișnuiți cu ei. Posturile de extremă dreapta și inter drept sunt ocupate, de obicei, de jucători stângaci. Deoarece puțini oameni sunt stângaci, există mereu cerere pentru handbaliști stângaci.

Un handbalist stângaci cunoscut este Răzvan Gavriloaia.

Răzvan Gavriloaia
Răzvan Gavriloaia

Polo

Polo trebuie jucat doar cu mâna dreaptă. Jocul pentru stângaci a fost interzis în 1975 din motive de siguranță, deoarece jocul cu mâna stângă îi poate pune în pericol pe ceilalți jucători. Printul William al Marii Britanii, care este stângaci, este jucător de polo, dar trebuie să joace cu mâna dreaptă.

Polo pe apă

Stângacii sunt AUR la polo pe apă. Jucătorii stângaci sunt foarte apreciați într-o echipă deoarece, din punct de vedere statistic sunt mult mai mulți jucători dreptaci decât stângaci și stângacii au un avantaj față de jucătorii dreptaci atunci când trag la poartă din anumite poziții.

Când echipa intră în atac, un jucător stângaci va avea un mare avantaj pe partea dreaptă. Poate părea banal, dar diferența unghiului din care trag este de fapt un avantaj imens pentru jucătorii stângaci, permițându-le să tragă la poartă mult mai bine.

Stângacii care joacă în poziția centrală de atac deseori surprind apărătorii care se așteaptă că aceștia să se întoarcă și să tragă cu mâna dreaptă și nu îi pot bloca.

Stângacii și fotbalul

Începând de la o vârstă fragedă, jucătorii de fotbal stângaci sunt adesea plasați în una dintre cele două poziții pe teren: aripa stângă sau fundaș stânga. La urma urmei, majoritatea antrenorilor au la dispoziție o mulțime de jucători dreptaci care pot juca în orice poziție, dar putini copii care pot juca pe stânga.

Acești fotbaliști stângaci nu devin doar unii dintre cei mai mari jucători stângaci care au jucat vreodată acest joc, ci devin unii dintre cei mai mari jucători din istorie.

De-a lungul anilor, au existat câțiva fotbaliști stângaci fantastici. Dintre aceștia ii amintim pe Pelé, Maradona, Romario, Marco Van Basten, Messi, si desigur, Gheorghe Hagi.

Messi

Tir cu arcul

Un arcaș stângaci va ține arcul în mâna dreaptă și va trage la țintă cu mâna stângă, ducând săgeata în dreptul ochiului dominant. Un arcaș care are ochiul drept dominant poate prefera să tragă cu mâna dreaptă. Un arc pentru stângaci are fereastra de tragere scobită pe partea dreaptă, cum priviți în faţă.

Copiii stângaci şi sportul

Copiii stângaci şi sportul

Atunci când copilul dumneavoastră începe un sport, orice sport, trebuie să-i menționați antrenorului faptul că este stângaci, chiar dacă nu pare să aibă vreo relevanță pentru sportul în cauză. Adesea, pe măsură ce lateralitatea corporală a copiilor și abilitățile mâinilor sau ale picioarelor se dezvoltă, este important ca antrenorul să fie conștient de beneficiile pe care copilul le poate aduce echipei.

Ținând cont de diferențele dintre persoanele care își folosesc integral partea stângă și cele cu o lateralitate mixtă, este important ca copilul dumneavoastră să fie apreciat după propriile sale merite. Dacă este deosebit de îndemânatic în a-și folosi partea stângă, poate că orele de muncă grea petrecute concentrându-se să își dezvolte partea mai slabă a corpului ar fi mai bine să fie folosite pentru a-și perfecționa talentele naturale ale părții dominante. Astfel de decizii ar trebui să fie luate întotdeauna prin discuții între antrenor, copilul dumneavoastră și dumneavoastră, pentru a vă asigura că celui mic i se va oferi șansa de a-și atinge potențialul maxim și de a-și dezvolta abilitățile într-un mod cât se poate de natural.

Copiii care își stabilesc mâna dominantă mai târziu sau care au o lateralitate încrucișată pot părea destul necoordonați în primii ani. În majoritatea cazurilor, pe măsură ce coordonarea mână-ochi se dezvoltă, se recomandă următoarele trei lucruri: răbdare, practică și laudă!

Lăsați copilul să experimenteze diferite jocuri cu mingea, sporturi și activități diverse, și, oricât de necoordonate ar fi primele încercări, încercați sa faceți din asta o distracție. Profitați de orice oportunitate de a-l face pe copil să își exerseze fiecare parte a corpului, cum ar fi aruncarea unei mingi, lovirea, prinderea cu ambele mâini, aruncarea la țintă, rotirea mingii.

This Post Has 3 Comments

  1. constantin trifan

    PELE ,ROMARIO si VAN BASTEN nu au fost jucatori de picior stang !!!!!!

  2. admin

    Si totuși, acestea sunt informațiile pe care noi le-am găsit.

Lasă un răspuns