De ce unii oameni sunt stângaci, cum diferă creierul stângacilor de cel al dreptacilor, și de ce oamenii de știință studiază persoanele stângace? Adevărul e ca nimeni nu știe răspunsul cu exactitate.
În timp ce majoritatea oamenilor preferă să își folosească mâna dreaptă pentru a se spăla pe dinți, pentru a arunca o minge sau pentru a ține o rachetă de tenis, stângacii preferă să folosească mâna stângă. Aceasta se întâmpla în cazul a 12% din populație.
Vedeți aici câți oameni sunt stângaci.
De ce unii oameni sunt stângaci?
În ciuda multor ani de cercetare, motivul pentru care unii oameni sunt stângaci rămâne un mister.
Transmiterea este parțial ereditară: părinții stângaci tind să aibă copii stângaci mai mult decât părinții dreptaci. Studiile care au comparat frații de vârste diferite și frații gemeni au demonstrat că ereditatea contează în proporție de aproximativ 25%, ceea ce sugerează că există o contribuție genetică în ceea ce privește lateralitatea. Dacă ereditatea contează doar în proporție de 25%, atunci majoritatea factorilor care determină dacă o persoană este stângace, nu sunt genetici.
În ceea ce privește factorii ereditari, cercetătorii au descoperit mai multe gene care ar putea fi implicate în lateralitate. Interesant este faptul ca se pare că nu există o singură genă implicată în acest proces. Cel mai probabil, sunt implicate diferite influențe genetice.
O idee mult dezbătută este nivelul testosteronului din uter în timp ce un făt se dezvoltă. Se pare ca fluctuațiile nivelului de testosteron al gravidei influențează dezvoltarea creierului.
O altă teorie este aceea ca stângăcia este influențată de procese aleatorii care apar în etapa dezvoltării timpurii a unui copil, când acesta este încă foarte mic.
Desigur, copiii învață de la adulții din jurul, așa că ne putem aștepta ca, dacă unul dintre părinți este stângaci, copilul ar putea deveni stângaci doar prin imitație. Un motiv pentru care aceasta teorie nu este credibilă este faptul că preferința folosirii unei mâini poate fi deja observată încă înainte de naștere. Fetușilor le place să se miște și se poate prezice preferința folosirii uneia din mâini în timpul ecografiilor. Aceste observații sunt în contradicție cu ideea că unii copii par să-și schimbe preferința în ceea ce privește folosirea mâinii, cel puțin până la vârsta de 2 ani. Poate că unii oameni sunt stângaci sau dreptaci la naștere, în timp ce alții își dezvoltă preferința mai târziu, în primii ani de viață.
Sunteți confuzi pana acum? Așa sunt si oamenii de știință. Oricare ar fi cauzele exacte, stângăcia nu este o poveste simplă, ci o interacțiune complexă intre gene, mediu și întâmplare.
Este diferit creierul unui stângaci?
Uneori, oamenii sunt uimiți să afle că creierul stângacilor este diferit de cel al persoanelor dreptace. Dar este evident că diferă în anumite privințe: stângacii își folosesc mâna și piciorul, diferit față de dreptaci și fac acest lucru toată viața. Este firesc ca părțile creierului care controlează mișcările să fie diferite la stângaci și la dreptaci.
Pentru a analiza cum diferă partea stângă de partea dreaptă a creierului, trebuie să ne uităm la lateralitate. Lateralitatea creierului se referă la faptul că partea stângă și partea dreaptă ale creierului sunt diferite. Cele două părți diferă prin anatomie și prin funcțiile pe care le îndeplinesc. Lateralitatea se regăsește și în restul corpului: cele două brațe arată ușor diferit și sunt capabile să facă lucruri diferite; inima este situata într-o parte a cavității corpului etc.
Citiți aici mai multe despre creierul unui stângaci.
Stângacii gândesc diferit?
Înseamnă că stângacii gândesc diferit? Ei bine, da și nu.
Au existat o mulțime de idei în ceea ce privește creativitatea stângacilor, dar există foarte puține dovezi în acest sens. Abilitățile muzicale sunt iarăși atribuite stângacilor, dar, din nou, există foarte puține dovezi care să susțină acest lucru. Multe idei despre abilitățile superioare ale stângacilor se bazează pe liste de muzicieni celebri care circulă pe internet. Deși amuzante, aceste liste se întind pe mai multe decenii. Dacă încercați, veți descoperi că, pentru fiecare chitarist stângaci din astfel de liste, veți găsi o mulțime de chitariști dreptaci renumiți.
Citiți aici mai multe despre stângaci și muzica.
Stângacii gândesc diferit într-o altă privință, totuși. O teorie este că înțelegem anumite cuvinte de acțiune precum „a scrie” folosind partea creierului care ne controlează propriile mișcări, ca și cum am scrie singuri când auzim cuvântul „a scrie”. Această teorie este numită „cunoașterea întruchipată”. A fost testată examinând activitatea cortexului motor stâng și drept, regiune a creierului implicată în mișcare, în timp ce ascultau cuvinte precum „a scrie”. Stângacii au activat cortexul motor care le controlează mâna stângă, în timp ce dreptacii au activat cortexul motor care le controlează mâna dreaptă – de parcă ar fi scris cu adevărat, în timp ce ascultau doar cuvântul.
Se pare că modul în care ne folosim mâinile ne influențează gândirea, cel puțin într-o oarecare măsură.
Concluzii
Stângacii sunt o minoritate considerabilă de oameni, cel puțin 12%. Preferința folosirii mâinii stângi este parțial ereditară, indicând o contribuție genetică.
Creierul persoanelor stângace si al celor dreptace este oarecum diferit. Este firesc ca părțile creierului care controlează mișcările să fie diferite la stângaci și la dreptaci.
Studiile asupra persoanelor stângace ne poate ajuta să răspundem la câteva întrebări științifice importante.
Stângăcia nu este o poveste simplă, ci o interacțiune complexă intre gene, mediu și întâmplare.
Toate acestea înseamnă că stângacii au multe motive pentru a se simți speciali, pentru că la urma urmei, marea majoritate a oamenilor nu sunt stângaci!