You are currently viewing Bebelușul stângaci

Bebelușul stângaci

Stângăcia nu este ceva ce se moștenește neapărat de la părinți – aceștia pot fi dreptaci, dar pot avea un bebeluș stângaci. Iar dacă într-o familie unul sau chiar ambii părinții sunt stângaci nu înseamnă ca vor avea copii la fel. Așa ca nu trebuie sa vă mirați dacă voi, părinții dreptaci, veți observa din primele luni de viată tendința bebelușului de a-și folosi mai degrabă mana stângă decât pe cea dreaptă. Pentru ca bebelușul stângaci parcurge aceleași etape de dezvoltare motorie ca toți copiii, singura diferența fiind aceea ca apucă cu mana stângă, iți întinde mai întâi mânuța stângă, iar atunci când începe sa pășească face primul pas cu piciorul stâng.

Primele semne ale stângăciei apar din copilăria timpurie, când se poate observa în micile activități cotidiene utilizarea cu predilecție a uneia din mâini. Una din multele descoperiri pe care le fac copiii, atunci când încep să exploreze, este aceea că preferă mâna stângă sau mâna dreaptă. Prin acțiunile lor ei vor compară cum simt obiectele în mâna lor și cu care din mâini se descurcă mai bine atunci când fac anumite acțiuni.

Unii copii par să folosească o mână pentru un timp și apoi o schimbă, pe măsură ce își dau seama, prin încercare și eroare, care mână este mai ușor de folosit. Unii copii chiar își împart sarcinile – folosesc mâna dreaptă pentru a arunca o minge, de exemplu, și mâna stângă pentru a mânca.

Motricitatea bebelușului stângaci

Unii bebeluși preferă să folosească predominant o mâna aproape de când se nasc, dar mulți dintre ei nu manifestă nicio preferința și oscilează între a folosi mâna stângă sau mâna dreaptă, ceea ce este perfect normal având în vedere că motricitatea fină și coordonarea mâna-ochi este în plină dezvoltare. Mulți bebeluși folosesc ambele mâini și foarte rar manifestă vreo preferință până la vârsta de 7-9 luni. Cam pe la vârsta de 18 luni mulți copii folosesc constant una dintre mâini. Cu toate acestea nu este nimic neobișnuit că un copil să nu manifeste nicio preferință până la vârsta de 3-4 ani. Dar, cu cât un copil manifestă preferința de a folosi una din mâini cât mai devreme, cu atât mai dominantă va fi mâna respectivă. Există și cazuri în care unii copii preferă să folosească ambele mâine până mai târziu.

Între 2 și 4 luni, bebelușii încep să își coordoneze mușchii ochilor și ai mâinilor. Bebelușii văd un obiect și încearcă să-l înțeleagă – adesea fără succes.

Citiți aici mai multe despre ochiul dominant.

Până la 5 luni majoritatea sugarilor pot apuca un obiect aflat la îndemână fără să se uite la mâini. Această etapă este importantă în dezvoltarea motricității fine și permite apucături mai prelungite, dar stângace. Dornici să descopere și să învețe, sugarii nu numai că apuca obiectele, ci le și gustă. Acesta etapa este normala în dezvoltarea lor.

Până la 9 luni, majoritatea bebelușilor încep să arate preferința pentru una din mâini, stânga sau dreapta. Cu toate acestea, ei vor continua să folosească mâna nedominantă mult timp.

Până la sfârșitul primului an, bebelușii vor putea să prindă un obiect cu întreaga mână sau să lovească cu un obiect cu un deget. În mod normal capacitatea de a ține un obiect între degetul mare și arătător apare la aproximativ 12 luni. La aceasta vârsta bebelușii pot ține câte un obiect în fiecare mână, pot arunca un obiect într-o găleată și pot așeza obiectele unele peste altele.

În general, în jurul vârstei de 2 ani, copilul își alege mâna cu care va face majoritatea acțiunilor. Până la 12-18 luni, de fapt, cei mici folosesc ambele mâini fără discriminare. Din acest motiv, medicii pediatri îi sfătuiesc întotdeauna pe adulți să așeze obiecte într-o poziție centrală, astfel încât copilul să nu fie condiționat de alegerea mâinii pe care urmează s-o folosească. Stângacii adevărați sau omogeni (care utilizează partea stângă pentru a executa orice mișcare) sunt doar aproximativ 5% din populație.

Desigur, fiecare copil se dezvoltă in propriul ritm, așa că încercați să nu vă faceți griji cu privire la ce mâna folosește copilului dumneavoastră. 

Va întrebați dacă ar trebui să faceți ceva pentru a va încuraja micuțul să folosească o mână sau cealaltă? Cel mai bine este să lăsați natura sa își urmeze cursul. Veți observa că până la vârsta de 3 sau 4 ani, când copiii mici efectuează mai multe activități motorii fine, manevrarea va deveni mult mai evidentă. 

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns