Un copil stângaci este un copil special în măsura în care fiecare dintre noi suntem speciali. Copilul stângaci are aceleași calități și emoții pe care le are orice copil. Singurul lucru diferit este că el e nevoit să se adapteze la o lume construită de o majoritate dreptace. Cu unele lucruri trebuie să se obișnuiască, pe altele le poate modifica în favoarea lui. Copilul stângaci este încă o dovadă a frumuseții unei lumi diverse care ne aduce bogăție și culoare.
În unele familii există o predispoziție genetică pentru a fi stângaci, nu mai e o surpriză să se nască un copil așa. Însă există părinți dreptaci, care sunt luați complet prin surprindere atunci când realizează că al lor copil este stângaci. Unii se îngrijorează, deoarece își închipuie că viața acestor copii va fi mai puțin mai complicată decât a celorlalți. Există și prejudecăți și legende, care spun că stângacii vor fi mai timizi sau mai neîndemânatici. Există și păreri contrare, conform cărora stângacii vor fi mai creativi, sensibili și inteligenți. Pe care să le credem?
Am întrebat câteva mame cum este să ai copii stângaci, dacă au întâmpinat dificultăți în creșterea lor și în ce fel fac fată aceștia provocărilor de zi cu zi, care majorității dreptacilor li se par neimportante. Mai jos aflam răspunsurile de la Laura, mama lui Andrei, un stângaci de 16 ani.
Când ai observat prima oară că al tău copil este stângaci?
Sincer, nu mai știu vârstă exactă; cred că atunci când era bebeluș am realizat că apucă jucăriile cu mâna stânga și apoi la grădiniță ni s-a confirmat.
Cum ai reacționat? La ce te-ai gândit?
Nu a fost o surpriză, întrucât tatăl lui este stângaci și eram conștienți că poate moșteni această obișnuință pe care o privim normal, nu este ceva ieșit din comun.
Ai încercat să-l determini să folosească mâna dreapta?
Nu, nu am avut această pornire niciodată. De când s-a născut Andrei, am citit foarte mult despre copii, creșterea lor, comportamentul lor, inclusiv despre dreptaci și stângaci și am aflat că nu este bine să încerci a schimbă acest lucru, dacă este înclinat spre a scrie cu stânga, astfel că nu am încercat să schimbăm acest lucru.
Ai căutat informații despre stângaci? Te-ai informat?
Da, am căutat informații și așa am aflat că stângăcii își folosesc preponderent emisfera dreapta a creierului, gândesc mai mult în imagini, fac conexiuni foarte rapide, sunt creativi de obicei.
A întâmpinat greutăți la școală?
Nu pot spune că a întâmpinat greutăți doar poate că a fost depunctat pentru caligrafie. În primii ani de școală scria foarte frumos, probabil că atunci ritmul de lucru era unul mai lent și atunci avea timp să scrie frumos, ulterior, în gimnaziu, când ritmul de lucru a crescut s-a deteriorat calitatea scrisului. Am observat că la dictări rapide scrie mare și urat. Oricum, este un efort suplimentar pentru ei scrisul.
Ai avut dificultăți în a-l învață să scrie, să își lege șireturile?
Nu, nu am avut dificultăți în a realiza aceste lucruri.
Ai observat dacă a întâmpinat alte greutăți?
Chiar nu am simțit acest lucru că o povară și nici Andrei; ba chiar practică și baschet de performanță și este aruncător cu stânga, un lucru rar întâlnit și râvnit de către antrenori pentru echipele lor.
Poate să citească ceasul cu ușurința?
Da, poate să-l citească însă nu-mi dau seama dacă a fost un efort suplimentar să-l învețe sau nu.
Citiți aici și alte povești cu stângaci.
Ne propunem să continuăm această serie de interviuri. Putem construi aici o comunitate în care să împărtășim informații utile stângacilor și familiilor lor. Dacă doriți să ne răspundeți și voi si sa ne împărtășiți experiențele voastre, vă așteptăm răspunsurile cu plăcere, la adresa contact.stangacii@gmail.cm