Obiecte pentru stângaci

Caiet pentru stângaci

Caiet pentru stângaci

Există un model de caiet pentru stângaci, care respectă normele urmate de dreptaci, iar metodele după care copilul stângaci poate deprinde scrierea nu diferă cu nimic de cele utilizate de către copiii dreptaci.

Când este vorba de scrierea de mână, școala românească oferă confort dreptacilor. Metodele de predare a scrierii sunt potrivite aproape exclusiv celor care scriu cu mâna dreaptă. Rar găsim câte un cadru didactic care să scrie cu mâna stângă și să poată exemplifica, pe caietul copilului, forma semnului grafic al literei cu mâna stângă.

Elevii stângaci mizează pe imaginea literei mai mult decât pe motricitatea mâinii în scrierea literei. Dacă mai acum câțiva ani a fi stângaci era un supliciu, pentru că în formarea școlară (nu numai românească) era impusă stângacilor deprinderea scrierii cu mâna dreaptă, prin metode nu tocmai ortodoxe, azi știm că este vorba doar de forța creierului, cu care acesta se impune și se manifestă prin emisfera dreaptă sau stângă, adică ceea ce numim lateralitate.

Citește aici mai multe despre lateralitate.

Particularități în scrierea cu mâna stângă

Elevului dreptaci îi vine mult mai la îndemână scrierea de la stânga la dreapta decât celui stângaci și de aceea, în folosirea instrumentului de scris elevul dreptaci trage instrumentul cu care scrie spre dreapta, pe când elevul stângaci împinge instrumentul de scris înspre dreapta.

Citește aici despre cum fac stângăcii literele.

În plus, scrierea cursivă se face pe modele de caiete cu înclinare spre dreapta, caietele de tip I și tip II, înclinare neadecvată motric stângacilor, deci sursă de stres pentru aceștia.

Elevii stângaci au întâmpinat și încă întâmpină dificultăți în deprinderea scrierii cursive pe caiete tip I. Evident că școala pretinde ca toți elevii să obțină aceleași rezultate. Stângacii, însă, sunt penalizați în procesul de evaluare școlară, deoarece niciodată trasul nu poate fi echivalent cu împinsul (literelor, în cazul acesta), deși rezultatul ar fi același: știu să scriu!

Caiet pentru stângaci

Și totuși, există un model de caiet cu liniatură pentru stângaci, care respectă normele urmate de dreptaci, iar metodele după care copilul stângaci poate deprinde scrierea nu diferă cu nimic de cele utilizate de către copiii dreptaci.

Acest nou tip de caiet poate fi folosit și la clasă, pentru deprinderea scrierii cursive pe o liniatură nouă, și ar permite cadrului didactic unificarea metodologiei de predare și evaluare, oferindu-le tuturor elevilor, atât stângaci cât și dreptaci, aceleași condiții de lucru. Propunerea a venit din partea PitiClic și a prof. dr. Mariana Mion Pop, cea care a realizat și un ghid în acest sens: „Deprinderea scrierii cursive cu mâna dreaptă și stângă”, ghid din care au fost extrase și aceste informații.

Caiet pentru stângaci
Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *