You are currently viewing Ustensile de bucătărie pentru stângaci

Ustensile de bucătărie pentru stângaci

Stângacii au nevoie de ustensile de bucătărie pentru stângaci, care sunt special adaptate pentru ei. Ustensilele de bucătărie cauzează probleme reale multor stângaci și pot fi de-a dreptul periculoase dacă aceștia nu au instrumentele necesare. Fiecare obiect are anumite caracteristici care îl fac mai ușor de folosit de către stângaci, cum ar fi cuțitul, desfăcătorul de conserve, oala, ibricul, polonicul, etc.

Cuțitul pentru stângaci

De obicei, stângacii nu întâmpină probleme atunci când folosesc un cuțit a cărui lamă este ascuțită pe ambele părți, deoarece acesta poate fi ținut cu orice mână pentru a tăia la fel de bine, cu excepția cazului în care mânerul este asimetric. Cu toate acestea, dacă lama cuțitului este ascuțită asimetric, acolo vor avea probleme stângacii.

Când vine vorba de cuțitul pentru stângaci, principala diferență constă în modul în care este ascuțită lama. O lamă cu două tăișuri poate fi folosită atât de stângaci, cât și de dreptaci. O lamă cu un singur tăiș este ascuțită doar pe o parte a lamei, în timp ce cealaltă parte este plată. Tăișul poate fi, de asemenea, ușor convex, astfel încât să împingă alimentele departe de lamă în timpul felierii.

Cuțitele pentru dreptaci au lama ascuțită doar pe partea dreaptă, iar acestea au uneori și un mâner pentru dreptaci. Deci, un stângaci nu poate folosi cuțitele cu lame tradiționale ascuțite doar pe partea dreapta.

Cuțitul tradițional de pâine pentru dreptaci este zimțat pe partea stângă a lamei, astfel încât să contracareze mișcarea naturală de răsucire a mâinii.  Un stângaci are probleme cu aceste cuțite, deoarece efectul răsucirii mâinii și al zimților se combină și astfel tăietură iese curbată, iar feliile de pâine vor fi mai subțiri în partea de sus și mai groase în partea de jos.

Că atare, stângacii au nevoie de cuțite special concepute pentru stângaci. Lama acestora este șlefuită pe partea dreaptă. Cuțitele obișnuite, șlefuite pe partea stângă, fac ca manevrarea de către un stângaci să fie greoaie.

Desfăcătorul de conserve pentru stângaci

Atunci când un stângaci folosește un desfăcător de conserve pentru dreptaci, poziționarea este incomodă deoarece desfăcătorul trebuie așezat pe partea dreaptă a cutiei iar persoana respectivă trebuie sa își folosească mâna dreaptă pentru a roti mânerul. De mult ori mâna le obosește, așa că, de multe ori, stângacii schimba mâinile încrucișându-și brațul peste corp pentru a ajunge la mânerul rotativ și a-l roti cu mâna stânga. Deși, în acest fel, își folosesc mâna mai puternică, poziția contorsionată nu este doar că este incomodă, dar și periculoasă întrucât conserva poate aluneca.

Desfăcătorul destinat stângacilor este conceput astfel încât cele două mânere să fie strânse cu mâna dreaptă. Partea rotativă este plasată în partea stânga a desfăcătorului, pentru a fi manevrată cu mâna stângă și se rotește în sens invers acelor de ceasornic, un lucru mult mai natural pentru stângaci.

desfcacator conserve stangaci

Oala, ibricul, polonicul

În cazul în care sunt prevăzute cu un cioc, acestea se află pe partea dreaptă.

Oricine încearcă să toarne dintr-o oală sau ibric folosind mâna stângă știe că, nu numai că poate fi ciudat, ci chiar periculos, deoarece trebuie să turnați peste mâna. 

Tirbușonul pentru stângaci

Un tirbușon pentru stângaci este prevăzut cu o burghiu care se rotește în sens invers acelor de ceasornic – o mișcare naturală pentru un stângaci.

Deși s-ar putea să nu acordați prea multă atenție tirbușoanelor, există un lucru pe care cu siguranță ar trebui să îl luați în considerare atunci când le cumpărați, mai ales dacă sunteți stângaci. Cumpărați un tirbușonul potrivit pentru un stângaci.

Curățitoare de fructe sau legume

Curățitoare de fructe sau legume pentru stângaci au lama inversată, astfel încât să poată fi folosita de către stângaci. Cea mai bună mișcare pentru decojirea legumelor este de a trage cuțitul spre corp. Acest lucru nu este posibil cu un dispozitiv de decojit conceput pentru cei care folosesc mâna dreaptă, deoarece partea ascuțită este orientată într-o direcție greșită. Din acest motiv, mulți stângaci au dezvoltat o tehnică de curățare a legumelor prin care îndepărtează coaja legumelor sau a fructelor dinspre corp spre exterior.

In filmulețul de mai jos puteți vedea cum sunt folosite curățitoarele de fructe sau legume.

Foarfeca pentru stângaci

Diferența principală dintre foarfecile pentru stângaci și cele pentru dreptaci este modul în care lamele sunt conectate. O foarfecă standard, când o deschideți, lama din partea dreaptă se ridica și lama din partea stângă coboară. Nu contează dacă întoarceți foarfeca, lama care taie va fi în continuare cea din partea de sus. Dacă nu credeți, luați o foarfecă și încercați.

Ceea ce este diferit la foarfeca pentru stângaci este ca lamele sunt inversate, astfel încât cea din stânga se afla deasupra celei din dreapta. In felul acesta, persoana stângace vede clar linia de taiere. O foarfeca pentru dreptaci face dificila urmărirea linei de taiere.

Citiți aici și despre rechizitele pentru stângaci.

Lasă un răspuns