You are currently viewing Bumerang pentru stângaci

Bumerang pentru stângaci

Există bumerang pentru stângaci? Ei bine da. Există ambele modele pe piaţă, și pentru dreptaci și pentru stângaci, pentru că toți oamenii să găsească un model potrivit pentru ei, pe care să îl folosească cu uşurinţă. Însă cele pentru stângaci se găsesc greu şi nu toţi producătorii le fabrică.

Din cauza formei lui aerodinamice, un stângaci va arunca bine doar un bumerang proiectat pentru mâna stângă, iar un dreptaci, unul gândit pentru mâna dreaptă.

Există şi bumeranguri ambidextre, pentru ambele tipuri de utilizatori, dar sunt mai rare.

Cum vă dați seama dacă un bumerang e pentru stângaci?

Un bumerang pentru stângaci este proiectat şi construit astfel încât să se rotească în direcţia opusă celei în care se roteşte un bumerang pentru dreptaci. El trebuie să fie apucat în mână şi aruncat fix invers decât o fac dreptacii. Ca să faceţi proba, aruncaţi bumerangul înainte de a-l cumpăra: un bumerang pentru stângaci aruncat cu stânga va zbura într-un cerc în sensul acelor de ceasornic, în timp ce un bumerang pentru dreptaci aruncat cu dreapta o va face în sens invers acelor de ceasornic.

Cum funcţionează un bumerang?

Bumerangurile sunt obiecte cu formă aerodinamică, proiectate în scopul de a putea fi aruncate cu mâna şi a se întoarce în zbor, pe o traiectorie circulară, la persoana care le-a aruncat. La origine, erau exclusiv în formă de V, însă în timp au apărut şi alte forme şi stiluri.

Capacitatea unui bumerang de a zbura este dată de această combinaţie între modul de aranjare a braţelor şi forma aerodinamică. Odată aruncat, un bumerang se roteşte cu o viteză incredibilă (în jur de 10 rotiri complete pe secundă), ceea ce duce la crearea unui efect de ridicare ce îi permite să zboare într-un mod similar cu aeroplanele. La fel ca un giroscop, axa bumerangului formează un con în spaţiu datorită cuplului circular care i se aplică, ceea ce duce la crearea acelei traiectorii de zbor circulare.

Încă un lucru esenţial de care trebuie să ţineţi cont atunci când aruncaţi un bumerang este poziţia. Atunci când aruncaţi un bumerang trebuie să ţineţi capătul unui braţ astfel încât partea curbată a bumerangului să fie orientată către dumneavoastră. Ţineţi bumerangul drept (vertical), prins de capătul jumătăţii inferioare.

În funcţie de designul bumerangului şi de vânt, e posibil să fie necesară o uşoară înclinare înspre exterior. Dacă aruncaţi cu mâna stângă un bumerang pentru stângaci şi bate vântul, atunci bumerangul trebuie aruncat la un unghi cuprins între 30 şi 90 de grade către stânga vântului.

Aruncaţi bumerangul cu un overhand, o mişcare a mâinii către exterior, aşa cum aruncă un pescar undiţa. Pentru că un bumerang trebuie să se învârtă, deci e nevoie să adăugaţi la aruncare şi o mişcare scurtă din încheietura mâinii.

În timpul acţiunii de aruncare, bumerangul va rămâne aproape vertical. O va lua înspre exterior în timp ce se roteşte pe verticală. Va sfârşi prin a ajunge la un zbor orizontal, cu partea plată în jos, în timp ce se întoarce (în sensul acelor de ceasornic pentru bumerangurile de stângaci) şi începe să plutească înapoi către cel care l-a aruncat. Acesta îl poate prinde în siguranţă, cu ambele mâini deschise, ca pe un sandvici, atunci când se întoarce la el, la nivelul pieptului.

Pe lângă jocurile simple, de amuzament propriu, în care doar arunci bumerangul şi îl aştepţi să vină înapoi, există şi competiţii sportive de aruncare a bumerangului. Acestea pot fi de mai multe tipuri, precum:

  • concursuri de precizie – bumerangul trebuie să se întoarcă cât mai aproape posibil de punctul de lansare;
  • concursuri de rezistenţă – trebuie să prinzi de cât mai multe ori bumerangul înapoi într-un interval de cinci minute.

Din păcate, în România acest sport nu prea este practicat.

Citește aici mai multe despre sport și stângaci.

Cum se aruncă un bumerang pentru stângaci

Folosirea unui bumerang nu e o sarcină uşoară, oricât de lipsită de efort ar putea părea aruncarea lui de către profesionişti. E ca în oricare alt sport: trebuie multă experienţă şi practică pentru a ajunge să stăpâneşti bine un bumerang. Iată un scurt ghid pentru începătorii care doresc să îşi perfecţioneze aruncările.

Apucarea

Trebuie să apucaţi bumerangul astfel încât partea plată şi nevopsită a acestuia să fie orientată către palmă, iar partea curbată şi vopsită, către degetul mare. Un lucru foarte important atunci când aruncaţi un bumerang este să vă asiguraţi că se va învârti, nu doar că îl aruncaţi în aer.

Aplecarea şi unghiul de aruncare

Poziţia de aruncare are un rol critic pentru controlul zborului unui bumerang. Deşi scopul este să menţii bumerangul departe de sol, nu trebuie să îl arunci foarte sus sau cu o mişcare prea largă a braţului în lateral. Regula e să aruncați bumerangul la max. 45 de grade de la verticală şi într-un unghi orientat uşor în sus, ţintind către vârfurile copacilor.

Dacă unghiul de aruncare e prea jos, la sfârşitul zborului bumerangul o va lua brusc în sus şi apoi va cădea drept pe pământ, fiind posibil să se şi rupă. Când vântul bate mai tare, apropiaţi-vă mai mult de verticală. Desigur, acestea sunt reguli standard pentru bumerangurile de hobby, însă există modele care necesită grade diferite de poziţionare înainte de aruncare. Întotdeauna trebuie să citiţi în prealabil instrucţiunile modelului pe care doriţi să îl folosiţi.

Zona de aruncare

Înainte de arunca bumerangul, trebuie să determinaţi direcţia şi viteza vântului. Apoi, să aruncaţi bumerangul la 40-60 de grade în direcţia opusă vântului, în funcţie de modelul pe care îl folosiţi. Dreptacii trebuie să îl arunce în dreapta vântului, stângacii înspre stânga vântului.

Dacă bumerangul aterizează în faţa dumneavoastră, trebuie să încercaţi să îl aruncaţi în direcţia vântului, iar dacă aterizează în spatele dumneavoastră, bumerangul trebuie aruncat în direcţia opusă vântului. Dacă nu bate vântul, bumerangul trebuie aruncat cu ceva mai multă aplecare, ceea ce va va face ca zborul să fie mai eliptic. Dacă vântul e puternic, bumerangul trebuie aruncat cu mai puţină putere şi aplecare, astfel încât să se obţină un zbor circular.

Aruncarea

Aşa cum am menţionat anterior, bumerangul trebuie făcut şi să se învârtă, nu doar să fie aruncat în aer. Mişcarea de învârtire se obţine din felul în care mişcaţi încheietura mâinii la aruncare. Dacă bumerangul este aruncat cu prea multă putere, atunci zborul nu va fi circular sau eliptic, iar dacă e aruncat prea blând, atunci bumerangul nu se va întoarce la dumneavoastră.

Prinderea

Trebuie să vă folosiţi toată inteligenţa instinctuală pentru a prinde bumerangul la momentul potrivit. În niciun caz nu trebuie să încercaţi să prindeţi un bumerang care zboară înspre dumneavoastră cu viteză foarte mare. În plus, e necesară multă experienţă pentru a ajunge să vă familiarizaţi cu traiectoriile de zbor ale unui bumerang.

Iată mai jos un video explicativ:

Bibliografie www.livingwithlefty.com

Lasă un răspuns