You are currently viewing Cum fac stângăcii literele

Cum fac stângăcii literele

Cum trag stângăcii o linie

În mod obișnuit, atunci când li se cere să tragă o linie sau să își sublinieze numele, stângacii își subliniază numele de la dreapta la stânga, spre deosebire de dreptaci, care o fac de la stânga la dreapta. Cu toate acestea, atunci când stângacii își folosesc mâna dreaptă la scris, subliniază sau trag linii începând de la stânga, în general. Acest gest depinde, deci, mai mult de mâna folosită decât de modul de gândire. Într-un articol publicat în 1901, medicul francez Georges Abt (1874-1961) descria două experimente legate de scrierea în oglindă, realizate din dorinţa de a demonstra tendinţa de a face, cu mâna stângă, mişcări centrifuge.

Citiți aici mai multe despre scrierea în oglindă.

Primul experiment a constat în tragerea unei linii, cu mâna stângă şi cu ajutorul unei rigle. 25 de copii din 27 au făcut acest lucru, fără nicio ezitare, de la dreapta la stânga. Experimentul a fost repetat pe adulţi, cu aceleaşi rezultate.

Pentru al doilea experiment, trebuia copiată, tot cu mâna stângă, o curbă sinusoidală cu ajutorul hârtiei de calc. Dintr-un grup de 7 adulţi, 5 au început spontan de la stânga la dreapta, şi doar 2 de la dreapta la stânga. Când li s-a cerut să repete experimentul, cei 2 au urmat şi ei linia de la dreapta la stânga şi au declarat că li s-a părut mai uşor aşa.

În această a doua probă, influenţa obişnuinţei de a scrie, cea care conduce în mod natural mâna spre partea stângă a hârtiei, este mai evidentă decât în precedenta. Din aceiaşi 27 de copii din primul experiment, doar 11 au desenat sinusoida de la dreapta la stânga. Unul dintre ei a început de la stânga, dar după 2 cm s-a dus la dreapta şi a reluat de acolo.

Cum fac stângăcii literele

Când copiii stângaci încep să scrie, este posibil să le fie mai ușor să formeze anumite litere ale alfabetului în modul lor special și le puteți facilita scrierea arătându-le cum. Nu toți stângacii vor scrie la fel, așa cum nici toți dreptacii nu scriu la fel. Lăsați-i să își formeze stilul propriu.

Pentru majoritatea copiilor stângaci, scrisul este unul din cele mai mari obstacole. Dreptacii trag în mod natural stiloul de-a lungul paginii și pot face cu ușurință linii de la stânga la dreapta urmând direcția de scriere, însă stângacii împing stiloul și astfel le este mai ușor facă liniile de la dreapta la stânga.

Să învățați un copil stângaci literele este o provocare. Acest lucru se face în mod diferit față de copiii dreptaci. Dacă acestora le puteți ghida mâna pe foaie, cu un copil stângaci nu merge la fel. Atunci când îl învățați să scrie, sau când îl învățați să își lege șireturile, trebuie să faceți lucrurile în oglindă. În loc să stați lângă el, așezați-va în fața lui. În acest fel, el va urmări mișcările dvs. și le va imita, exact așa cum le vede.

Citește aici mai multe despre cum învățăm un copil stângaci să scrie.

Unele literele sunt construite din elemente verticale, adică linii, cum ar fi A, E, F, H și T. Însă ceea ce poate fi surprinzător pentru unii este faptul că stângacii au tendința să le traseze de la dreapta la stânga, în loc să pornească de la stânga la dreapta, cum fac majoritatea dreptacilor. Această diferență în modul de scriere poate fi observată încă din copilărie și poate fi problematică în cazul în care copilul este forțat să se adapteze la un stil de scriere care nu se potrivește cu specificul său.

Deb Grahan, M.S., expert în educația specială, din Croton-on-Hudson, New York, care lucrează cu copii stângaci de toate vârstele pentru a dezvolta tehnici corecte de scriere, afirmă: „În primul și în primul rând trebuie înțeles că stângacii fac lucrurile diferit de dreptaci. Și asta e în regulă. Este specificul lor. Este în regulă să traseze un T sau un E de la dreapta la stânga în loc să pornească de la stânga la dreapta, să deseneze un S de jos în sus sau să pună punctul lui I și J înainte să deseneze litera”. Fiecare copil este unic și are propriile sale nevoi și abilități. Prin urmare, este important să se găsească abordarea potrivită pentru fiecare copil în parte, astfel încât să poată scrie corect și confortabil.

Iată mai jos câteva fișe potrivite copiilor stângaci

Iar aici iată un film în care le sunt explicate literele.

Lasă un răspuns