You are currently viewing Scrierea în oglindă

Scrierea în oglindă

Scrierea în oglindă, obicei destul de frecvent întâlnit în rândul școlarilor mici, este o etapă normală și pasageră, de cele mai multe ori. Este des întâlnită la copiii stângaci.

La majoritatea copiilor în vârsta de 3-7 ani se manifestă scrierea în oglindă, care este o etapă de asimilare a scrierii. Scăderea frecventei acestui fenomen se observă, de obicei, după 9-10 ani. Mișcările în oglindă sunt legate de insuficiența funcțională a corpului calos (a cărei funcție este de transmitere a informațiilor de la o emisferă la alta), care pe la vârsta de 10 ani ajunge nivelul maturității.

Scrierea în oglindă ne arată cum învață, de fapt, copiii să scrie. Ei deprind, mai întâi, forma literei și abia apoi direcția de scris a acesteia. Creierul nu îşi formează complet noţiunea de dreapta şi stânga decât mai târziu. Asta înseamnă că cei mai mulţi copii vor scrie frecvent inversat la vârsta la care învață să scrie.

Literele în oglindă sunt comune printre copiii care abia învaţă să scrie. Nu este vorba doar de litere uşor de confundat precum b şi d, ci a tuturor literelor sau a  cuvintelor întregi. Un copil îşi poate scrie numele în întregime invers, fără să i se pară nimic neobişnuit. Sau poate scrie cu lejeritate cuvântul tata ca „atat”. 

Pentru fiecare cuvânt sau obiect pe care îl vedem, o imagine mentală este înmagazinată în emisfera stângă, iar o imagine în oglindă a acelui cuvânt sau obiect este înregistrată în emisfera dreaptă a creierului. Copiii reproduc imaginea în oglindă atunci când dominanţa emisferelor cerebrale nu s-a definitivat încă.

Scrierea în oglindă

Cum prevenim scrierea în oglindă

Atunci când învățam copiii să scrie, când le explicăm ideea de înălțime și lățime, ce este un rând și unde e mijlocul lui, când îi învățăm orientarea spațială, trebuie să acordăm o atenție deosebită stângacilor. Lor le trebuie explicat minuțios unde este partea de sus și de jos a foii, stânga și dreapta, partea laterală, unde începe scrierea literei și unde se termină.

Aflați din acest articol cum fac stângăcii literele.

Dacă aveți un copil stângaci, încercați să va asigurați, și dvs. și învățătoarea, că de fiecare dată când copilul începe să scrie, să o facă de la stânga spre dreapta. E nevoie să-i amintiți frecvent acest lucru, sau chiar să îi marcați printr-un semn în stânga-sus a paginii, pentru că el să-și amintească de unde trebuie să înceapă.

Dat fiind faptul că la copiii stângaci cel mai frecvent întâlnim scrierea în oglindă, iată câteva exerciții pentru prevenirea acestui lucru:

  • Analiza vizuală a literei (în ce parte privește litera, din ce parte începe – stânga sau dreapta, din ce elemente este compusă).
  • Construirea literei din elemente, din bețișoare, cu analiza verbală a poziției fiecărui element din ea.
  • Desenarea și descrierea structurii literei – punctul de începere al literei îl însemnăm cu roșu, cu săgeți negre indicăm direcțiile de scriere.
  • Compararea literelor cu figuri, obiecte similare.
  • Evidențierea literei corecte din altele scrise în oglindă
  • Evidențierea obiectelor ce privesc într-o direcție de celelalte ce au altă direcție: stânga sau dreapta.
  • Evidențierea literei din șirul altora ce se aseamănă între ele: l–e-f-l-b-d-le-b; b–l-d-j-g-b-d-l-f.
  • Evidențierea cuvintelor ce conțin litere optic asemănătoare: balon – dragon– palton, daltă – fată, balon – baston, dragoste – dragon – veston.
  • Evidențierea literelor perechi din șirul cuvintelor prezentate: g-d- gard, drum, fard, gumă, gară, dulap, roade, goană.
  • Compunerea unei figuri după exemplul dat, apoi după modelul memorat.

Este important ca pe toată această perioada, atât copilul, cât și părintele să aibă răbdare și încredere, iar în cazul în care copilul este stângaci, informați-vă cu privire la aspectele ce țin de tehnica potrivită de scris, pentru a-l ajută să își corecteze scrisul în oglindă.

Aflați din articolul „Cum înveți un copil stângaci să scrie” tehnica de scris potrivită pentru un copil care scrie cu mâna stângă.

Surse Tatiana Grosu și educatiecudragoste.ro

Share

Lasă un răspuns