You are currently viewing Muzicieni stângaci renumiți

Muzicieni stângaci renumiți

Există un număr mare de muzicieni stângaci renumiți. Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Phil Collins, Mark Knopfler, David Bowie sau Ringo Starr sunt doar câteva exemple. Unii dintre ei au fost nevoiți să învețe să cânte la instrumente cu mâna dreaptă, deoarece nu existau instrumente special concepute pentru stângaci. 

Muzica este un extraordinar mijloc de exprimare a spiritului creativ. Nu e de mirare că stângacii sunt adeseori consideraţi a fi foarte muzicali. Multe dintre elementele esenţiale pentru a fi muzician sunt localizate în emisfera dreaptă: armonia, tonalitatea şi memoria muzicală, creativitatea şi imaginaţia.

Mulţi stângaci întâmpină mari dificultăţi în procesul de învăţare a unui instrument muzical – dificultăţi pe care dreptacii nu le experimentează.

Citiți aici mai multe despre stângaci și muzică.

Tony Iommi

tony-iommi stangaci

Tony Iommi, chitaristul de la Black Sabbath, este considerat la scară largă ca fiind pionierul heavy metalului și este, fără îndoială, unul dintre cei mai mari chitariști rock. Este un important exponent al stilului Heavy Metal si a influențat generații întregi.

La mijlocul anilor 1960, într-un oraș industrial din centrul Angliei, un adolescent în vârstă de 17 ani, Tony Iommi, tocmai își termina ultima tură ca sudor înainte de a-și urma visul său, acela de a deveni un mare chitarist rock, și de pleca într-un turneu, când un accident nefericit i-a retezat două dintre vârfurile degetelor de la mâna stângă. 

Tony a primit vești devastatoare la spital, medicii i-au spus că nu-i pot repara vârfurile degetelor și că zilele lui de cântat la chitară s-au terminat. Vestea l-a împins pe Tony într-o depresie profundă. 

Într-o zi i-a venit ideea să își confecționeze două proteze din plastic.  A petrecut multe ore chinuitoare pentru a se obișnui să cânte la chitară cu noile sale proteze. Pentru a putea avea o prindere mai bună, a tăiat bucăți dintr-o veche jachetă de piele și le-a lipit pe vârfurile protezelor. Chiar și așa, îi era prea greu să apese pe corzile obișnuite de chitară. Pentru a-i fi mai ușor să cânte, a pus corzi mai subțiri de banjo la chitară. 

Toate aceste modificări au avut efectul uimitor de a face chitara lui să sune diferit și să creeze sunetul acela, atât de diferit, a lui Black Sabbath. 

Pierderea vârfurilor degetelor a fost devastatoare, dar, retrospectiv, Tony a creat ceva nou din ceea ce alții ar spune că este o tragedie.

Este cunoscut pentru că a cântat la o chitara Gibson SG pentru stângaci.

Jimi Hendrix

jimi-hendrix-stangaci

Jimi Hendrix este considerat unul dintre cei mai mari chitariști rock din lume. Stilul său inovativ la acea vreme, de a cânta la chitara electrică, a influențat majoritatea chitariștilor moderni. Hendrix este considerat una dintre cele mai mari personalități ale hard rock-ului și un chitarist cu o tehnică de neîntrecut.

Deşi tatăl lui a încercat să îl „scape de diavol”, Jimi Hendrix a continuat să cânte cu mâna stângă. Mânca şi scria însă cu dreapta. Hendrix a fost primul care a modificat chitara pentru a i se potrivi unui stângaci.

Jimi a învățat să cânte la chitară la vârsta de 12 ani, pe când copilărea în Seattle, Washington, fiind influențat de legendele blues-ului B.B. King și Robert Johnson.

Jimi Hendrix a înregistrat o cantitate uriașă de material nelansat în timpul vieții sale, material ce a fost motiv al unei lungi dispute în tribunal. În 1995, această dispută este încheiată, iar drepturile asupra posesiunilor lui Hendrix, îi revin lui Al Hendrix, tatăl chitaristului. Împreună cu Janie, sora vitregă a lui Jimi, tatăl său au angajat pe John McDermott și pe inginerul de sunet al lui Jimi – Eddie Kramer pentru a prelucra cele 3 albumele dar și înregistrările nelansate, în vederea scoaterii pe piață a unor ediții CD. Astfel, în aprilie 1997, sunt relansate albumele lui Jimi, cu un sunet mult îmbunătățit.

În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”.

Kurt Cobain

kurt-cobain-stangaci

Kurt Cobain, un rebel, cânta mai mult cu mâna stângă. În formația Nirvana, el era singurul stângaci. La baterie, interpreta, din când în când, și cu dreapta.

Kurt Cobain a fondat Nirvana, trupa care a definit mișcarea grunge în anii 90. Nirvana a devenit unul dintre cele mai mari nume ale muzicii și până în prezent a vândut peste 75 de milioane de albume în întreaga lume.

Cobain a cântat, în general, la chitare Fender Mustangs și Jaguars. Fender a lansat chitarele Cobain Jaguar și Mustang, ambele fiind disponibile pentru stângaci.

Paul McCartney – stângacii din Beatles: primul

Paul_McCartney_stangaci

Două cuvinte – „The Beatles”. Destul spus? 

Aproape că nu există instrument pe care să nu îl stăpânească Sir Paul McCartney. Acesta cânta cu dreapta la baterie, dar la faimoasa chitară bass Höfner 500/1 cânta cu mâna stângă. După destrămarea formației Beatles, în 1970, McCartney a continuat cariera solo și a evoluat parțial alături de formația sa Wings.

Ca membru al trupei Beatles și, de asemenea, ca artist solo de mare succes, Paul McCartney a vândut peste 100 de milioane de albume în întreaga lume.

Pentru contribuțiile sale în lumea muzicii, a primit titlul de cavaler în 1997.

Ringo Starr – stângacii din Beatles: al doilea

ringo star stangaci

Ringo Starr (numele real Richard Starkey) din Liverpool, Anglia, a fost ultimul membru care s-a alăturat trupei Beatles. Acesta este, de asemenea, stângaci, dar la baterie cântă precum dreptacii. Orice baterie poate fi adaptată la nevoile stângacilor. Starr a afirmat că nu s-a simțit niciodată priceput la tobe, deoarece este un stângaci care cântă la un set de tobe pentru dreptaci.

Ringo Starr a atins faima mondială în anii 1960 ca toboșar al trupei pop-rock The Beatles. Albumele trupei sunt cele mai bine vândute albume din toate timpurile,  600 de milioane de discuri vândute în toată lumea. Grupul a primit, printre altele, 7 premii Grammy, un premiu Oscar și 15 premii Ivor Novello. 

Ringo Starr s-a bucurat și de o carieră de succes ca actor și artist solo.

Phil Collins

phil collins stangaci

Phil Collins, solist pop şi faimos baterist, este un adevărat stângaci: mănâncă şi scrie cu mâna stângă şi şi-a adaptat astfel şi bateria. Solistul şi compozitorul londonez s-a lansat cu formaţia Genesis. Idolii tinereţii lui au fost Beatles, astfel încât a avut direct exemplul unor muzicieni stângaci.

Cele mai de succes piese ale sale includ In The Air Tonight, Against All Odds, I Wish It Would Rain Down și Another Day in Paradise. 

Este unul dintre cei mai bine vânduți artiști muzicali din lume, care a vândut aproximativ 150 de milioane de discuri în întreaga lume. De-a lungul carierei sale, a câștigat 8 premii Grammy, 2 Globuri de Aur, și 6 premii Brit, printre multe altele.

David Bowie

David Bowie stangaci

David Bowie (nume real David Robert Jones) s-a născut în Anglia.

A fost cântăreț, compozitor, producător, inginer de sunet , actor de film și teatru, regizor și artist vizual. A câștigat două premii Grammy. A murit pe data de 10 ianuarie 2016, la doar două zile după ce împlinise 69 de ani.

Bowie era în mod natural stângaci, dar a ales să cânte la chitară ca un dreptaci. A învățat singur să cânte cu mâna dreaptă pentru simplul motiv că nu existau suficiente chitare pentru stângaci în magazinele din Marea Britanie la acea vreme.

Prima incursiune oficială a lui Bowie în muzică a fost cu trupa sa, The Konrads, când avea 15 ani, iar în acel moment Bowie cânta deja la instrumente cu mâna dreaptă.

În unele clipuri a cântat cu mâna stânga. Deși era capabil să cânte la unele instrumente cu ambele mâini, David Bowie nu a fost ambidextru.

Mark Knopfler

Mark Knopfler

Considerat unul dintre cei mai buni chitariști din lume, Mark Freuder Knopfler a făcut istorie cu trupa Dire Straits și a creat un clasic după altul cu piese precum „Sultans of Swing”, „Money for Nothing” și multe altele. Tehnică lui este extraordinară iar sunetul este unic.

Knopfler a început să cânte la chitară pe la 13 ani, după ce a cântat la pian și la muzicuță împreună cu unchiului său.

Știați ca exista chiar și un pian pentru stângaci?

Knopfler a cântat într-o trupă numită Café Racers până în 1977, când numele s-a schimbat în Dire Straits, când au înregistrat și primul lor demo.

Deși Knopfler este stângaci, el cântă la chitară ca un dreptaci. Așa a învățat și nu a mai schimbat acest lucru niciodată.

Justin Bieber

Justin Bieber

Legendă pop Justin Drew Bieber s-a născut în Ontario, Canada și este stângaci din naștere. Și-a manifestat preferința pentru mâna stângă încă de la o vârstă fragedă și scrie, face sport și cântă la instrumente cu mâna stângă.

În copilărie a manifestat un interes deosebit pentru muzică, lucru care l-a făcut să învețe cum să cânte la pian, tobe, chitară și trompetă. În general, cântă cu mâna stângă, dar, fiind ambidextru, cânta și cu mâna dreaptă.

În 2008, mama lui Bieber a încărcat pe YouTube un videoclip cu el cântând, iar faima lui a crescut de atunci cu fiecare videoclip nou.

„La opt am început să cânt la chitară.  Mama mea, cred că era de ziua mea, mi-a cumpărat o chitară pentru stângaci. Și așa, încă de când eram mic, am învățat să cant la o chitară pentru stângaci.”

Elizabeth Cotten

muzicieni-stangaci-renumiti

Elizabeth Cotten a fost o interpretă de blues afroamericană. Ea și-a inventat propriul mod de a cânta la chitară. Pur și simplu a întors chitară cu susul în jos și ciupea corzile de jos cu palmă şi cu degetul mare crea melodia. Tehnică inspirată de ea se cheamă „Cotten picking”. Când a inventat-o, nu existau chitare pentru stângaci, adaptate nevoilor ei, așa că și-a creat propriul stil. Tehnica ei a influențat mulți alți muzicieni.

A învățat singură să cânte la chitară când avea 12 ani la o chitară pe și-a cumpărat-o din salariu obținut făcând curățenie în casa unei familii din Carolina de Nord. A trimis banii acasă mamei ei, care a întrebat-o ce își dorește de ziua ei; „O chitară, mamă”, a răspuns ea. Elizabeth a început să exerseze la chitară toată ziua, „spre întristarea mamei mele”, avea să spună ea mai târziu. 

Elizabeth cânta ocazional doar la biserică. Ea nu a început să cânte în public și să înregistreze până la vârsta de 60 de ani.

Charlie Chaplin

muzicieni-stangaci-renumiti

Charlie Chaplin, actor de geniu şi muzician amator, poate fi văzut în „Vagabondul” (1916) cum cântă la vioară cu mâna stângă. Şi în particular, el cânta acceptabil la vioară şi violoncel, mereu cu mâna stângă. „Fiecare minut petrecut în afară studioului este dedicat instrumentului”, spunea Chaplin. 

Miley Cyrus

Miley s-a născut stângace, dar tatăl ei, Billy Ray Cyrus, un alt muzician stângaci, a învățat-o să facă totul cu mâna dreaptă, inclusiv să cânte să cânte la chitară cu mâna dreaptă pentru că știa cât de greu este să cânte cu mâna stângă. 

Ea poate scrie și cu mâna dreaptă, dar face orice altceva cu mâna stângă.

Aici puteți citi despre alți stângaci celebri.

Lasă un răspuns