You are currently viewing Stiloul pentru stângaci – de ce este diferit

Stiloul pentru stângaci – de ce este diferit

Mulți oameni nu știu că stiloul pentru stângaci este diferit de cel pentru dreptaci. Pentru un stângaci, scrisul cu un stilou pentru dreptaci poate fi dificil și inconfortabil, întrucât mâna stângacilor se mișcă în mod natural peste linia scrisului și împinge penița stiloului peste pagină, ceea ce necesită mai mult efort și generează mai multă frecare.  Din fericire, astăzi, există multe opțiuni de stilouri special concepute pentru a ajuta stângacii să scrie fără efort.

Alegerea unui stilou potrivit pentru stângaci poate fi o provocare. Poziția mâinii, forma peniței și dimensiunea acesteia sunt doar câteva dintre factorii care trebuie luați în considerare atunci când alegeți un stilou. În acest articol, vom explora caracteristicile stilourilor pentru stângaci.

Pentru un stângaci scrisul cu un stilou clasic, și nu cu un stilou pentru stângaci, poate fi dificil. Stiloul reprezintă cea mai mare provocare pentru stângaci, deoarece penițele sunt, în general, concepute pentru dreptaci. Doar câteva mărci produc penițe dedicate stângacilor. 

Mulți stângaci nu primesc instrucțiuni adecvate cum sa scrie în școală. In general, își dau seama singuri. Combinația rezultată din folosirea obiectelor de scris pentru dreptaci și a pozițiilor incomode ale mâinii duce, însă, la o groază de neplăceri, cum ar fi: pătatul hârtiei, zgâriatul hârtiei cu penița, flux slab de cerneală, crampe și oboseala mâinilor.

Soluția ideală ar fi un stilou special conceput special pentru stângaci. Astfel, scrisul poate deveni ușor, plăcut şi eficient şi pentru aceștia.

De ce este important să alegeți un stilou special pentru stângaci?

Scrisul cu un stilou pentru dreptaci poate fi dificil și inconfortabil pentru un stângaci. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea stilourilor sunt concepute pentru a fi folosite cu mâna dreaptă, ceea ce face ca penița să fie prea îngustă și rigidă pentru a fi utilizată cu ușurință de către un stângaci. Dreptacii trag penița stiloului pe hârtie, în timp ce stângacii împing penița, ceea ce poate duce la probleme de scriere precum pătatul hârtiei sau fluxul slab de cerneală.

Deși mulți stângaci se obișnuiesc să scrie cu un stilou pentru dreptaci, utilizarea unui stilou pentru stângaci poate face scrisul mult mai ușor și mai eficient. Stilourile pentru stângaci au penițe special concepute pentru a fi mai largi și mai flexibile decât cele ale stilourilor pentru dreptaci, ceea ce face scrierea mai ușoară și mai lină.

Stiloul pentru stângaci are o peniță specială

O caracteristică esențială este penița. Această poate fi flexibilă sau rigidă, fină sau lată, iar forma peniței este foarte importantă. Toate aceste caracteristici afectează modul în care un stângaci scrie cu stiloul, așa că ar trebui ales un stilou cu a cărui penița un stângaci se simte cât mai confortabil.

Dreptacii scriu trăgând de stilou, în vreme ce stângacii împing în peniță, ceea ce înseamnă că, în vârful instrumentului de scris trebuie să fie o bilă, pentru că stiloul să nu înțepe foaia. Folosirea de către un stângaci a unui stilou obișnuit poate duce la o proastă dozare a fluxului de cerneală și la zgâriatul foii de scris. Penița unui stilou pentru stângaci este special concepută pentru eliminarea acestor probleme.

Citiți aici mai multe despre probleme de scris des întâlnite la stângaci.

Există stilouri care au penițe cu vârful ușor oblic. Vârful rotunjit oferă o curgere lină, fără zgârieturi, în timp ce formă ușor înclinată a peniței favorizează unghiul de scriere pe care îl folosesc stângacii. 

Mărimea peniței este extrem de importantă în ceea ce privește fluxul de cerneală. Nu există o peniță universală care să funcționeze pentru toți stângaci. Încă o dată, totul se rezumă la o chestiune de preferință.

Penița mai lată permite scrierea cea mai lină și zgârie cel mai puțin hârtia dintre toate penițele. În același timp, vârful unei penițe mai late elimină mai multă cerneală, ceea ce crește posibilitatea de a murdari hârtia și, în special, nu este potrivită pentru stângacii care au un scris mai mic.

Penița medie este cea mai comună de pe piață, iar netezimea să este apropiată de cea a peniței late.

Penița fină nu mai oferă cea mai lină scriere dar, oferă în schimb, un timp de uscare mai rapid și permite stângaciilor să scrie mai ordonat.

Există și penița extra-fină. Este concepută pentru o scriere mai îngrijită și mai precisă și, în general, utilizează mai puțină cerneală. Este posibil că un stângaci să întâmpine probleme când utilizează astfel de peniță, cum ar fi zgâriatul hârtiei.

Stiloul pentru stângaci

Poziția mâinii și a hârtiei

Un stângaci nu vede scrisul, decât dacă stă într-o anumită poziție și ține la fel și foaia pe care scrie. Lucrurile acestea se învață, dar este nevoie și de un stilou care să nu-i alunece din mână și să-i asigure un confort cât mai bun.

De obicei, poziția mâinii stângi este incomodă când se scrie cu un stilou pentru dreptaci, astfel încât stângacii își schimbă poziția mâinii sau a hârtiei pentru a compensa. Însă, atunci când utilizează un stilou special pentru stângaci, aceștia nu mai trebuie să se forțeze să își schimbe poziția mâinii sau a hârtiei. De fapt, unii stângaci care au început să folosească un stilou pentru stângaci, au descoperit că pot scrie într-o poziție mult mai naturală, astfel încât nu mai simt disconfortul și oboseala mâinilor.

Unele stilouri au corpul butucănos, ceea ce le face mult mai ușor de ținut în mână, în special cele pentru copii. Sunt o opțiune excelentă pentru cei care țin prea strâns stiloul în mână și experimentează crampe ale mânii. Penița are un vârf mare și rotund, astfel încât să poate scrie cu ușurință, indiferent de modul în care este ținut stiloul.

Un stângaci tinde să ducă vârfurile degetelor mai aproape de vârf, ceea ce necesită reajustări frecvente de prindere, lucru care poate fi o bătaie de cap. Prinderea prea strânsă a stiloului face mai mult rău decât bine, întrucât împinge și mai mult penița pe hârtie. În schimb, un stilou care are un grip ușor evazat permite degetele să adopte o poziție corectă, fără să provoace prea multă presiune. Majoritatea stilourilor au un grip ergonomic pentru a încuraja o prindere cât mai bună și corectă a stiloului.

Aici puteți afla mai multe despre grip-uri.

Stiloul pentru stângaci

Cerneala

Un alt aspect important este tipul de cerneală folosită. Un copil stângaci va trece cu mâna peste ceea ce scrie, iar cerneala standard se va întinde, prin urmare este indicat să se aleagă o cerneală cu usucare rapidă.

Majoritatea cernelurilor stau deasupra hârtiei în timp ce se usucă, dar există şi cerneluri special concepute pentru a se îmbiba rapid în fibrele hârtiei. Dacă se folosește o peniță subțire, durează mai puțin de zece secunde pentru a se usca complet pe aproape orice hârtie.

Exista, de asemenea, și cerneluri cu bază de gel. Acestea sunt o alegere excelentă pentru stângaci, deoarece se usucă instantaneu, reducând riscul de a se întinde sau a se păta pe hârtie.

Stiloul pentru stângaci

Desigur, preferințele fiecăruia sunt diferite, iar ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru altcineva. De exemplu, o persoană care scrie repede poate avea nevoie de o peniță subțire și de cerneală cu uscare rapidă, iar o persoană care preferă penițele mai late poate să țină mâna sub linia scrisului. Persoanele stângace ar trebui să testeze diferite opțiuni pentru a o găsi pe aceea care să funcționeze cel mai bine pentru fiecare.

În video-ul de mai jos găsiți câteva sfaturi pentru stângaci cum să folosească corect un stilou pentru stângaci.

Lasă un răspuns