You are currently viewing Cum învățați un copil stângaci să își lege șireturile

Cum învățați un copil stângaci să își lege șireturile

Una din marile provocări ale copilăriei este, inevitabil, să învățați un copil să își lege șireturile, mai ales unul stângaci. Pentru mulți copii, buclele și nodurile însemna o adevărată provocare pentru că cei mici au nevoie de abilități motorii fine.

Citiți aici mai multe despre motricitatea fină a copiilor stângaci.

Indiferent cât de banală este această operațiune pentru un om mare, în cazul copiilor poate fi dificilă, mai ales dacă este și stângaci. Și, deși există multe tehnici, nu sunt toate eficiente. Este o abilitate destul de greu de dobândit, care necesită multă răbdare atât din partea copilului, cât și a persoanei care îl învață.

Majoritatea copiilor nu învață să își lege șireturile până pe la vârsta de aproximativ 5-6 ani, fetele fiind, de obicei, mai pricepute. Este nevoie de multe exerciții până când copilul este capabil să facă repede și corect această mișcare. Unii copii nici până la vârsta de 6-7 nu reușesc să își lege corect șireturile, ba chiar sunt cazuri când nici la vârsta de 9-10 ani nu reușesc. 

Este foarte important ca după ce copilul învață să își lege șireturile, să exersați o perioadă împreună cu el până când legatul șireturilor devine un lucru banal pentru el.

Cum să învățați un copil să își lege șireturile

Puteți, mai întâi, să lucrați pe un model din carton. Un copil mic va fi mai atent dacă nu va avea pantoful încălțat și, de asemenea, pregătirea șablonului poate fi o activitate distractivă. Puteți să faceți un model mai mare, cu cât e mai mare, cu atât e mai ușor. Optați pentru șireturi în două culori, pentru a putea distinge mai ușor cum se împletesc acestea și îl ajută mai mult în explicații: va înțelege mult mai ușor dacă îi spuneți că șiretul portocaliu vine peste cel bleu, decât dacă ați folosi cuvinte ca „stânga” sau „dreapta”.

Cea mai eficientă metodă este să exersați împreună cu copilul dvs. în același timp.

Pentru a învăța un copil stângaci să își lege șireturile, trebuie să vă așezați în fața lui, nu lângă el, iar el vă va imita gesturile în oglindă. Fiind în fața lui arătați-i, pas cu pas, cum procedați dvs. iar el vă va imita mișcările în oglindă. De fapt, stângăcii fac multe lucruri în oglindă.

Citiți aici mai multe despre scrierea în oglindă.

Apoi, spuneți-i că trebuie să țină capetele șiretului fiecare în câte o mână. Arătați-i copilului cum se încrucișează șiretul în formă de X pentru a forma un nod, după care învățați-l să strângă nodul și apoi să facă buclele.

Veți observa că un copil stângaci face nodul invers decât dvs. și că mai întâi formează bucla din partea stângă în loc de bucla din partea dreaptă.

Vedeți mai jos un tutorial simplu prin care copilul dvs. stângaci poate exersa legatul șireturilor.

Dvs. ce tehnică folosiți? Puteți să ne povestiți în comentarii, mai jos.

Surse foto „Your left handed child” și www.toolstogrowot.com

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns