You are currently viewing Ce trebuie să știe profesorii pentru a își ajuta elevii stângaci

Ce trebuie să știe profesorii pentru a își ajuta elevii stângaci

Când Mihai a început să învețe să scrie, a devenit evident faptul că era stângaci. Tatăl său, de asemenea stângaci, i-a spus că are noroc: „Când eram elev, mie mi-au legat mâna stângă la spate și m-au forțat să scriu cu dreapta”. Profesorii nu mai forțează elevii să scrie cu dreapta, dar elevii stângaci încă se confruntă cu provocări în clasă. Iată câteva sfaturi pentru a îi ajuta să reușească.

Cum să învățați elevii stângaci să scrie

Stângacii au o reputație pentru faptul că scriu urât, dar, având oportunitățile potrivite, pot învăța să scrie la fel de bine că dreptacii. Este pur și simplu o chestiune de a recunoaște provocările cu care se confruntă aceștia și de a oferi soluții.

Dacă sunteți dreptaci, nu mai citiți acum și încercați să scrieți câteva propoziții cu mâna stângă. Încercați! Este cel mai bun mod de a înțelege unele dintre problemele lor. Acum puteți înțelege de ce copiii stângaci țin creionul ciudat în mâna, le obosesc mâinile, înclină hârtia în mod ciudat și urăsc caietele cu spirală. Deci, cum pot ajuta profesorii?

Citiți aici mai multe despre probleme des întâlnite la stângaci.

Poziționarea hârtiei

  • Învățați copiii stângaci să încline hârtia în sens opus elevilor dreptaci, adică spre stânga.
  • Să poziționeze hârtia cu un centimetru sau doi mai sus pe banca.
  • Stângacii ar trebui să-și folosească își folosească mâna dreaptă pentru a ține hârtia să nu alunece. 

Utilizarea instrumentelor de scris

Permiteți o oarecare flexibilitate în folosirea ustensilelor de scris pentru stângaci. Creioanele mecanice sunt mai puțin susceptibile de a murdări hârtia decât cele obișnuite. Creioanele pot fi o alegere mai bună decât stilourile în unele cazuri. 

Modul în care stângacii țin un stilou / creion în mâna este responsabil pentru confortul lor. Asigurați-vă că elevii țin încheietura mâinii pe linia mijlocie a corpului pentru a menține încheietura mâinii pe pagină. 

Permiteți elevilor să folosească instrumente de prindere specializate, grip-uri, (vezi aici modele de grip-uri) care le-ar putea ușura lucrurile, mai ales atunci când învață să scrie.

Tehnici de învățare pentru elevii stângaci

Încercați ca elevii să evite „cârligul”. Îndoirea încheieturii mâinii provoacă crampe musculare. În schimb, încurajați copiii să-și țină stiloul de la distanță de vârf, astfel încât să poată vedea ce scriu.

Unii elevi pot fi tentați să înceapă să scrie din partea dreaptă a paginii, mai degrabă decât în ​​stânga. Puneți un punct la începutul rândului pentru a-i ajută să înceapă corect.

Elevii care abia învață să scrie pot să facă litere mai mari, astfel încât să poată vedea mai ușor ce scriu. Mărimea literelor se va reduce în mod natural pe măsură ce își îmbunătățesc scrisul.

Stângacii fac deseori semnele grafice de la dreapta la stânga, cum ar fi liniuța de la litera „t”. De asemenea, ei scriu litere că „O” în sensul acelor de ceasornic în loc de invers acelor de ceasornic. Nu încercați să schimbați acest lucru; acest lucru le este mai confortabil și mult mai ușor. Există fișe disponibile special pentru stângaci.

Citiți aici despre cum fac stângacii literele.

Poziționarea în clasă

Acest lucru, adesea, profesorii nu îl cunosc sau nu îl conștientizează până când nu le adus în atenția lor. Cea mai evidentă măsură este să nu fie așezați în aceeași bancă un stângaci cu un dreptaci, deoarece își vor lovi coatele când încep să scrie. Pe lângă faptul că este un motiv pentru distragerea atenției, acest lucru duce, de obicei, ca elevul stângaci sa se întoarcă spre dreapta, rezultând o poziție incorectă, o scriere ineficientă și, în cele din urmă, la poziția cârlig a mâinii, atât de frecvent asociată cu stângacii. Există soluții foarte simple:

  • sa stea doi stângaci în aceeași banca
  • stângacii sa stea în partea stânga a băncii.

Chiar și atunci când au o poziție corectă în banca, unele poziții în sala de clasă sunt dezavantajoase pentru un elev stângaci. Chiar dacă un elev adoptă o poziție corectă de scriere, ii este mai dificil să privească spre dreapta pentru a vedea tabla, mai ales când au mult de copiat de pe tablă. În mod ideal, elevul ar trebui poziționat undeva în jumătatea dreaptă a sălii de clasă, presupunând că tabla este centrată pe peretele din față, unde pot arunca o privire la tablă fără nicio modificare a poziției de scris.

Luați în considerare și altele

  • Atunci când aveți fișe de lucru, asigurați-vă că literele sau figurile apar fie în partea de sus, fie pe ambele părți ale paginii. Majoritatea fișelor plasează modelul pe partea stângă și apoi lasă un spațiu gol în dreapta pentru că elevul să scrie litera sau cuvântul. Acest lucru este dificil pentru stângaci, deoarece brațul lor stâng acoperă automat modelul și atunci vor trebui să ridice continuu mâna pentru a le vedea în timp ce lucrează.
  • Încercați să găsiți un adult stângaci cu o tehnică bună de scriere, care poate petrece ceva timp predând copiii stângaci. De asemenea, puteți căuta exemple de videoclipuri pe web.

Alte considerații pentru elevii stângaci

De-a lungul anilor de școală și pentru tot restul vieții, copiii stângaci vor avea nevoie să facă unele lucruri puțin diferit. Îi puteți ajuta astfel:

  • Nu îi scoateți în evidență – s-ar putea să fie tentant în prima zi de școală să cereți elevilor stângaci să se ridice în picioare sau să ridice mâna. Dar majoritatea copiilor nu vor să se simtă izolați pentru această diferență minoră. În schimb, observați elevii îndeaproape câteva zile și faceți ajustări după cum este nevoie. 
  • Încurajați-vă clasa să îmbrățișeze diferențele – în timp ce stângacii nu vor să fie identificați, este important să vă ajutați clasa să recunoască faptul că oamenii sunt diferiți. Citiți împreună o carte despre stângaci sau faceți o activitate în care fiecare încearcă să folosească cealaltă mână. Împărtășiți cu ei o listă de stângaci celebri. 

Arătați-le că a fi stângaci este o caracteristică minunată!

Vedeți aici o listă de stângaci celebri.

Sperăm că aceste sfaturi vă sunt de ajutor. Vă rugăm să împărtășiți orice sfat suplimentar în comentariile de mai jos.

Sursa https://www.weareteachers.com/

Lasă un răspuns