You are currently viewing Cum își pot ajuta profesorii elevii stângaci

Cum își pot ajuta profesorii elevii stângaci

Elevii stângaci au aceleași drepturi cu cei dreptaci, trebuie să deprindă și ei scrierea corectă și să își atingă potențialul maxim. Stângăcia nu trebuie să fie niciodată o problemă pentru copii, cu condiția să fie corect îndrumați iar profesorii își pot ajuta elevii stângaci.

Anii de școală ar trebui sa fie interesanți pentru copilul dvs., dar cu siguranță se va confrunta cu provocări noi în fiecare zi. El trebuie să fie încrezător în forțele proprii și să aibă curajul de a încerca noi experiențe.

Când Mihai a început să învețe să scrie, a devenit evident faptul că era stângaci. Tatăl său, de asemenea stângaci, i-a spus că are noroc: „Când eram elev, mie mi-au legat mâna stângă la spate și m-au forțat să scriu cu dreapta”. Profesorii nu mai forțează elevii să scrie cu dreapta, dar elevii stângaci încă se confruntă cu provocări în clasă. Iată câteva sfaturi pentru a îi ajuta să reușească.

Ar trebui corectați copiii stângaci? Vedeți răspunsul în acest articol.

Profesorii își pot ajuta elevii stângaci

Stângacii au o reputație pentru faptul că scriu urât, dar, având oportunitățile potrivite, pot învăța să scrie la fel de bine că dreptacii. Este pur și simplu o chestiune de a recunoaște provocările cu care se confruntă aceștia și de a oferi soluții.

Din păcate, poate nu ar trebui să presupuneți că școala copilului dvs. este conștientă de modul în care poate să răspundă cel mai bine nevoilor stângacilor. Este posibil ca profesorii copilului dvs., deși sunt instruiți să sprijine o gamă largă de probleme, să nu știe cum să se ocupe corect de elevii stângaci.

Cursurile de formare ale cadrelor didactice nu acoperă acest subiect, al predării scrisului elevilor stângaci, astfel că profesorii noi intră în această profesie neștiind că stângacii pot întâmpina dificultăți de învățare. Profesorii cu experiență își pot dezvoltă pe parcurs propriile metode de ajutor pentru elevii stângaci. Unii profesorii nu sunt conștienți de obstacolele care pot apărea în viața de școlar a unui stângaci și puțini sunt conștienți de nevoile elevilor lor stângaci și nu știu cât de ușor pot fi satisfăcute aceste nevoi. Însă lucrurile nu ar trebui să fie deloc complicate, nevoile stângacilor sunt de fapt foarte simplu de satisfăcut, iar scrisul, ușor de predat.

Ideal ar fi ca toate cadrele didactice să își adapteze stilul de predare și pentru elevii stângaci, dar acest lucru nu se întâmplă mereu și este nevoie de foarte mult tact atunci când încercăm să îi spunem unui profesor cum să-și facă meseria. Este foarte important să stabiliți o relație deschisă și prietenească cu profesorii, astfel încât să puteți interveni eficient, împreună, de fiecare dată când copilul dvs. întâmpină o problemă pe parcursul școlar.

Dacă sunteți dreptaci, nu mai citiți acum și încercați să scrieți câteva propoziții cu mâna stângă. Încercați! Este cel mai bun mod de a înțelege unele dintre problemele lor. Acum puteți înțelege de ce elevii stângaci țin creionul ciudat în mâna, le obosesc mâinile, înclină hârtia în mod ciudat și urăsc caietele cu spirală. Deci, cum pot ajuta profesorii?

Poziționarea hârtiei

  • Învățați copiii stângaci să încline hârtia în sens opus elevilor dreptaci, adică spre stânga.
  • Să poziționeze hârtia cu un centimetru sau doi mai sus pe banca.
  • Stângacii ar trebui să-și folosească își folosească mâna dreaptă pentru a ține hârtia să nu alunece. 

Utilizarea instrumentelor de scris

Permiteți o oarecare flexibilitate în folosirea ustensilelor de scris pentru stângaci. Creioanele mecanice sunt mai puțin susceptibile de a murdări hârtia decât cele obișnuite. Creioanele pot fi o alegere mai bună decât stilourile în unele cazuri. 

Modul în care stângacii țin un stilou / creion în mâna este responsabil pentru confortul lor. Asigurați-vă că elevii țin încheietura mâinii pe linia mijlocie a corpului pentru a menține încheietura mâinii pe pagină. 

Permiteți elevilor să folosească instrumente de prindere specializate, grip-uri, (vedeți aici modele de grip-uri) care le-ar putea ușura lucrurile, mai ales atunci când învață să scrie.

Tehnici de învățare pentru elevii stângaci

Încercați ca elevii să evite poziția „cârligul”. Îndoirea încheieturii mâinii provoacă crampe musculare. În schimb, încurajați copiii să-și țină stiloul de la distanță de vârf, astfel încât să poată vedea ce scriu.

Unii elevi pot fi tentați să înceapă să scrie din partea dreaptă a paginii, mai degrabă decât în ​​stânga. Puneți un punct la începutul rândului pentru a-i ajută să înceapă corect.

Elevii care abia învață să scrie pot să facă litere mai mari, astfel încât să poată vedea mai ușor ce scriu. Mărimea literelor se va reduce în mod natural pe măsură ce își îmbunătățesc scrisul.

Stângacii fac deseori semnele grafice de la dreapta la stânga, cum ar fi liniuța de la litera „t”. De asemenea, ei scriu litere că „O” în sensul acelor de ceasornic în loc de invers acelor de ceasornic. Nu încercați să schimbați acest lucru; acest lucru le este mai confortabil și mult mai ușor. Există fișe disponibile special pentru stângaci.

Citiți aici despre cum fac stângacii literele.

Poziționarea în clasă a elevilor stângaci

Acest lucru, adesea, profesorii nu îl cunosc sau nu îl conștientizează până când nu le adus în atenția lor. Cea mai evidentă măsură este să nu fie așezați în aceeași bancă un stângaci cu un dreptaci, deoarece își vor lovi coatele când încep să scrie. Pe lângă faptul că este un motiv pentru distragerea atenției, acest lucru duce, de obicei, ca elevul stângaci sa se întoarcă spre dreapta, rezultând o poziție incorectă, o scriere ineficientă și, în cele din urmă, la poziția cârlig a mâinii, atât de frecvent asociată cu stângacii. Există soluții foarte simple:

  • sa stea doi stângaci în aceeași banca
  • stângacii sa stea în partea stânga a băncii.

Chiar și atunci când au o poziție corectă în bancă, unele poziții în sala de clasă sunt dezavantajoase pentru un copil stângaci. Chiar dacă un elev adoptă o poziție corectă de scriere, ii este mai dificil să privească spre dreapta pentru a vedea tabla, mai ales când au mult de copiat de pe tablă. În mod ideal, elevul ar trebui poziționat undeva în jumătatea dreaptă a sălii de clasă, presupunând că tabla este centrată pe peretele din față, de unde pot arunca o privire la tablă fără nicio modificare a poziției de scris.

Luați în considerare și altele

  • Atunci când aveți fișe de lucru, asigurați-vă că literele sau figurile apar fie în partea de sus, fie pe ambele părți ale paginii. Majoritatea fișelor plasează modelul pe partea stângă și apoi lasă un spațiu gol în dreapta pentru că elevul să scrie litera sau cuvântul. Acest lucru este dificil pentru stângaci, deoarece brațul lor stâng acoperă automat modelul și atunci vor trebui să ridice continuu mâna pentru a le vedea în timp ce lucrează.
  • Încercați să găsiți un adult stângaci cu o tehnică bună de scriere, care poate petrece ceva timp predând copiii stângaci. De asemenea, puteți căuta exemple de videoclipuri pe web.

Putini elevi primesc îndrumări specifice

Într-un studiu realizat de Left-Harder’s Association, aproape 99% din elevii intervievați au afirmat că au întâmpinat dificultăți de scriere, dar numai 10% au primit îndrumări specifice cu privire la tehnicile corecte de scriere de la profesorii lor.

Un procent de 85% din elevi nu au fost niciodată învățați cum sa poziționeze corect hârtia de scris. Această instruire de bază este esențială, mai ales că 78% dintre elevi s-au plâns de dureri de spate sau de oboseala a mâinilor atunci când scriu.

Murdărirea hârtiei este o altă problemă des întâlnită, peste 88% din elevi se confruntă cu aceasta, însă doar 7% au primit vreodată îndrumări cu privire la îmbunătățirea poziției mâinilor pentru a evita murdărirea hârtiei.

Atitudinea față de stângaci s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani și continuă să o facă. Mulți profesori sunt dornici să afle cum să-și ajute elevii, să-i ajute să își dezvolte în mod egal cu dreptacii abilitățile esențiale, cum ar fi scrisul de mână. Însă nu toți sunt conștienți că elevii stângaci au abilități diferite de scriere sau că este importantă poziționarea elevilor în clasă.

Alte considerații pentru elevii stângaci

De-a lungul anilor de școală și pentru tot restul vieții, copiii stângaci vor avea nevoie să facă unele lucruri puțin diferit. Îi puteți ajuta astfel:

  • Nu îi scoateți în evidență – s-ar putea să fie tentant în prima zi de școală să cereți elevilor stângaci să se ridice în picioare sau să ridice mâna. Dar majoritatea copiilor nu vor să se simtă izolați pentru această diferență minoră. În schimb, observați elevii îndeaproape câteva zile și faceți ajustări după cum este nevoie. 
  • Încurajați-vă clasa să îmbrățișeze diferențele – în timp ce stângacii nu vor să fie identificați, este important să vă ajutați clasa să recunoască faptul că oamenii sunt diferiți. Citiți împreună o carte despre stângaci sau faceți o activitate în care fiecare încearcă să folosească cealaltă mână. Împărtășiți cu ei o listă de stângaci celebri. 

Arătați-le că a fi stângaci este o caracteristică minunată!

Vedeți aici o listă de stângaci celebri.

Sperăm că aceste sfaturi vă sunt de ajutor. Vă rugăm să împărtășiți orice sfat suplimentar în comentariile de mai jos.

Sursa https://www.weareteachers.com/

Lasă un răspuns