You are currently viewing Există şi animale stângace?

Există şi animale stângace?

Oare şi animalele au lăbuţe preferate? După ce s-a crezut pentru multă vreme că doar la oameni se întâlneşte acest fenomen, cercetătorii au descoperit că există şi animale care manifestă preferinţe pentru unul sau altul dintre membrele lor, la îndeplinirea unor anumite sarcini. Însă putem vorbi, oare, despre animale stângace?

Animalele pot fi stângace sau dreptace?

Trebuie menţionat în primul rând că nu vorbim aici doar despre primate.

La fel ca oamenii, multe animale pot fi stângace sau ambidextre. De exemplu, se cunoaşte faptul că un câine poate fi dreptaci sau stângaci, această preferinţă este vizibilă încă de când este pui. Pisicile sunt mai greu de etichetat, însă şi ele pot avea preferinţă pentru una sau alta dintre lăbuţe. Despre urşii polari s-a crezut multă vreme că ar fi stângaci, însă studii mai recente au demonstrat că sunt mai degrabă ambidextri, folosindu-şi ambele labe în funcţie de sarcina pe care o au de îndeplinit.

Există şi specii la care stângăcia este mai des întâlnită, ca de exemplu: pisicile, caii, vacile şi urşii polari. Nu s-a putut găsi încă o explicaţie ştiinţifică pentru această preferinţă a lor de a folosi mai degrabă laba stângă.

Preferinţa pentru o lăbuță sau alta

E foarte interesant faptul că această trăsătură pare să se fi dezvoltat în mod independent de la o specie la alta. Ceea ce e adevărat pentru o specie nu este automat adevărat şi pentru celelalte. Există mai multe teorii care încearcă să explice fenomenul. Unii cercetători cred că a fi stângaci oferă unele avantaje, cum ar fi luarea prin surprindere a prăzii. Alţii cred că poate fi rezultatul unor mutaţii genetice. Dar indiferent care ar fi cauza acestui fenomen, este clar că preferinţa pentru o anumită parte a corpului şi laba aferentă este ceva obişnuit în regatul animalelor.

Lateralitatea este întâlnita la multe animale, inclusiv la câini şi pisici (dar deocamdată nu se cunoaşte de ce apare fenomenul la aceste animale). Este o tema importanta de studiu atât la oameni, cât şi la animale, deoarece putem urmări astfel preferinţa pentru unul sau altul dintre membre înapoi în timp, până la o eventuală mutaţie genetică. Este singura modalitate prin care am putea stabili cauza faptului că suntem dreptaci sau stângaci.

Citiți aici mai multe despre lateralitate.

Însă nu numai la posesori de patru lăbuţe întâlnim această preferinţă pentru un membru sau altul. Broaştele ţestoase îşi aleg şi ele piciorul cu care îşi protejează ouăle după ce le depun. Unele nevertebrate, precum crabii, preferă să spargă cochilii cu cleştii din dreapta. Până şi caracatiţele, care au 8 tentacule, îşi manifestă preferinţa pentru doar unul dintre ele, atunci când e vorba de apucat ceva cu el. Deci nu contează câte membre ai, întotdeauna vei avea unul dintre ele preferat.

Cimpanzeii sunt stângaci?

Studiile au arătat că cimpanzeii preferă să îşi folosească „mâna” dreaptă la aruncat sau apucat de lucruri pe care apoi să le bage în gură. Însă nu este foarte sigur dacă această preferinţă se aplică şi altor activităţi, precum culegerea hranei sau igiena personală. Procentul de cimpanzei dreptaci pare să fie de aprox. 65-70%.

Cimpanzeii sunt stângaci

Cangurii

Majoritatea cangurilor sunt stângaci. Un studiu publicat în revista Current Biology a dezvăluit că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la oameni, cangurii sunt mai probabil să se nască stângaci. Acest lucru a fost observat de o echipă de oameni de știință care au studiat diferite rase, cum ar fi cangurul roșu, cangurul gri estic, cangurul cu gât roșu și cangurul copac, printre altele.

Chiar dacă cangurii se hrănesc cu două sau patru picioare, în funcție de rasă și indiferent de sex, aceștia au o înclinație de a-și dezvolta activitățile cu partea stângă în general.

Urşii polari sunt stângaci?

Multă vreme s-a crezut că urşii polari sunt preponderent stângaci. Acum, însă, în urma unor observaţii ştiinţifice îndelungate, ştim că urşii polari sunt de fapt ambidextri. În natură, există destul de multe exemplare ambidextre. Ei îşi folosesc ambele labe, dar pentru sarcini diferite. Majoritatea urșilor se ajută de brațul stâng mai mult, dar nu este adevărat că toți urșii polari sunt stângaci. Deci stângăcia urşilor polari este doar o legendă.

Urşii polari sunt stângaci

Câinii sunt stângaci sau dreptaci?

Nu degeaba se spune că seamănă câinii cu oamenii. Şi poate că acesta e motivul pentru care îi şi iubim atât de mult.

Cercetătorii au observat că, la fel ca şi în cazul oamenilor, la câini există o asimetrie în folosirea labelor în timpul sarcinilor de căutare a hranei. În urma studiilor de comportament canin în care mâncarea era plasată la capătul unui tub îngust cât să aibă loc înăuntru o singură labă, s-a observat că există şi la câini o preferinţă pentru folosirea labei drepte. Însă această preferinţă e mai puţin importantă ca la oameni. Dacă la aceştia din urmă vorbim de un procent de 10-15% de stângaci, la câini s-a constatat că doar 60,7% dintre femele sunt dreptace, iar masculii încă şi mai puţini, doar 56,1%.

Preferinţa în funcţie de gen este aceeaşi şi la oameni, şi la câini: femeile sunt în mai mare măsură dreptace decât bărbaţii. De asemenea, câinii mai în vârstă prezintă o tendinţă mai evidentă de folosire a labei drepte decât cei tineri. Oamenii de ştiinţă au explicat că preferinţa pe genuri este influenţată de hormonii sexuali, iar cea pe vârste este şi rezultatul educaţiei.

Deci majoritatea oamenilor preferă o strângere cu mâna dreaptă, iar câinii îşi aleg lăbuţa care le place mai mult.

Au pisicile lăbuţe dominante?

La fel ca şi în cazul câinilor şi al altor animale, pisicile au şi ele preferinţe pentru o labă sau alta. Procentul de pisici care sunt clar dreptace sau stângace este de 75%, restul de 25% folosindu-şi în egală măsură ambele părţi ale corpului. În cazul acestora din urmă, se poate întâmpla ca laba dominantă să difere de la o perioadă de timp la alta, ceea ce nu trebuie să fie nicidecum un semn de îngrijorare.

Puteţi observa ce lăbuţă dominantă are pisica dumneavoastră dacă o observaţi atunci când se joacă cu o jucărie. Este aceeaşi situaţie ca la oamenii care practică un sport: folosesc cu precădere una dintre mâini.

Citiți aici mai multe despre stângaci si sport.

Oamenii de ştiinţă nu cunosc încă motivul pentru care pisicile preferă una sau alta dintre lăbuţe. O teorie ar fi că în felul acesta pot fi mai bune la vânătoare. Altă teorie pune stângăcia pisicilor pe seama unor mutaţii genetice. Există şi studii care arată că preferinţele acestea se schimbă cu vârsta; astfel, o pisică tânără are o tendinţă de a folosi ambele lăbuţe în mod egal sau de a fi stângace mult mai mare decât o pisică matură. Ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, vor transmite această trăsătură din generaţie în generaţie.

animale stângace

Este adevărat că întâlnim mult mai puţine animale stângace decât oameni, dar acesta este, totuşi, un fenomen răspândit la multe specii. Puteţi încerca şi dumneavoastră să observaţi, data viitoare când vă jucaţi cu animalul de companie, ce lăbuță preferă să folosească.

Lasă un răspuns