You are currently viewing Oamenii de știință au găsit primele instrucțiuni ale ADN-ului uman care îi determina pe unii oameni să fie stângaci

Oamenii de știință au găsit primele instrucțiuni ale ADN-ului uman care îi determina pe unii oameni să fie stângaci

Oamenii de știință au găsit primele instrucțiuni genetice conectate la ADN-ul uman care îi determina pe unii oameni să fie stângaci. Informațiile par, de asemenea, să fie puternic implicate în structura și funcția creierului, în special în porțiunile implicate în limbaj. Echipa de cercetători de la Universitatea din Oxford spune că stângacii ar putea avea astfel abilități verbale mai bune.

Dar rămân multe mistere cu privire la legătura dintre dezvoltarea creierului și mâna dominantă.

Cercetătorii au analizat secvența completă a codului genetic 400.000 de oameni

Echipa de cercetători a apelat la Biobanca din Marea Britanie, o bază de date biomedicală și o resursă de cercetare la scară largă, care conține informațiile genetice detaliate a jumătate de milion de participanți din Marea Britanie. Baza de date este completată în mod regulat cu date suplimentare și este accesibilă la nivel global cercetătorilor autorizați.

Oamenii de știința au analizat secvența completa a codului genetic a peste 400.000 de oameni. Dintre aceștia 38.000 erau stângaci, iar rezultatele studiului au fost publicate în revista Brain.

Cercetătorii au descoperit că există patru regiuni-cheie care determină că o persoană va fi stângace

Cercetătorii au descoperit că există patru regiuni-cheie care determină că o persoană va fi stângace. Modificările au fost localizate în citoschelet, sau scheletul celular, care reprezintă o structură subcelulară complexă formată din molecule proteice care conferă celulei formă proprie și susținere. În același timp însă, citoscheletul modifică și structura materiei albe din creier.

La participanții stângaci la studiu, cele două jumătăți ale creierului – emisfera stângă și dreapta – erau mai bine conectate și mai coordonate în regiunile care sunt implicate în limbaj. Oamenii de știința speculează că persoanele stângace ar putea avea abilități verbale mai bune, deși nu au date care să susțină acest lucru.

“Pentru prima dată am reușit să stabilim că aceste modificări de citoschelet asociate alegerii mâinii dominante sunt, de fapt, vizibile în creier” a spus prof. Douaud, cercetător, care este ea însăși stângace.

Stângacii, victime ale prejudecăților

Descoperirile cercetătorilor ar putea schimba felul în care sunt văzuți stângacii în societate.

„În multe culturi, a fi stângaci este văzut ca fiind ghinionist sau rău intenționat și acest lucru se reflectă si în limbaj”, a spus prof. Dominic Furniss, chirurg și autor al studiului. <<În limba franceză, termenul „ gauche” înseamnă “stânga” dar si „neîndemânatic”. În engleză, „right” înseamnă și „a avea dreptate”.”

„Ceea ce arată acest studiu este că a fi stângaci este doar o consecință a biologiei dezvoltării creierului, nu are nicio legătură cu norocul sau răutatea. Și a fi stângaci este un lucru determinat, cel puțin parțial, de variantele genetice pe care le-am descoperit”, a concluzionat prof. Dominic Furniss.

Concluzii

Se presupune ca lateralitatea este are 25% cauza genetică și 75% depinde de mediu. Acest studiu a găsit doar 1% din componenta genetică și numai la populația britanică.

Așadar, este nevoie de mult mai multă muncă pentru a înțelege componenta genetică care determina lateralitatea unei persoane, și apoi puse împreună toate aceste informații care duc la faptul că oamenii sunt fie stângaci, fie dreptaci.

Lasă un răspuns