You are currently viewing Cât de stângaci sunteți?

Cât de stângaci sunteți?

Cu toții știm deja ce mâna folosim atunci când ținem un pix. Dar cât de mult ne folosim aceeași parte a corpului? Folosim urechea dreaptă? Folosim piciorul stâng? Folosim ambele mâini? Cât de stângaci sunteți?

Stângaci sau dreptaci?

În general, un stângaci este definit ca o persoană care scrie cu mâna stângă, deoarece aceasta este una dintre cele mai complicate și precise abilități pe care le realizăm și este cel mai bun indicator al dezvoltării motricității fine și a coordonării mână-ochi.

Cercetătorii considera stângaci pe cei care răspund da la următoarele întrebări:

 • Folosiți mâna stângă pentru a scrie?
 • Efectuați cu mâna stângă majoritatea sarcinilor cheie?
 • Mâna stânga este cea mai abilă?

Când folosim însă una din mâini pentru a scrie nu înseamnă neapărat că nu mai folosim și cealaltă mână. Mulți stângaci preferă sa folosească mâna dreaptă pentru a îndeplini diferite alte sarcini, așa cum dreptacii se simt confortabil folosind mâna stângă pentru o serie de acțiuni. Doar aproximativ 1% din populație este ambidextră, capabilă să scrie la fel de bine cu ambele mâini.

Citiți aici mai multe despre copiii ambidextri.

Cu toate acestea, nu avem doar o mână dominantă, ci și un ochi dominant, o ureche dominantă și picior dominant.

Persoanele care au ochiul și piciorul stâng dominate au mare succes în sporturi precum tenisul sau alte jocuri de coordonare. Stângacii sunt, de asemenea, considerați deosebit de avantajați la scrimă.

Lateralitatea încrucișată

Acesta este un amestec intre folosirea mâinii stângi, dar a piciorului și a ochiului drept. Poate provoca unele probleme de coordonare, iar lateralitatea încrucișată poate afecta performanța în unele sporturi, în special în sporturi cu racheta. Lateralitatea încrucișată poate fi avantajoasă în gimnastică, alergare și sporturi precum baschetul, deoarece poziționarea corpului este distribuită mai uniform pentru un echilibru mai bun.

Copiii mici pot părea ca au lateralitate încrucișată pana când își stabilesc preferința pentru o anumita mână. Este important să rețineți că lateralitatea încrucișată, stângăcia sau lateralitatea slab conturată nu sunt cauze ale dificultăților de învățare, cum ar fi dislexia, discalculia sau ADHD-ul, așa cum s-ar putea crede uneori. Cu toate acestea, ele pot apărea în plus față de ele. Daca al dvs. copil are dificultăți de învățare, este puțin probabil să fie din cauza că este stângaci sau are lateralitate încrucișată, așa ca ar trebui sa căutați o alta cauză.

Citiți aici mai multe despre lateralitate.

Cât de stângaci sunteți?

Puteți să încercați acest test simplu:

 • Imaginați-vă că mijlocul spatelui va mănâncă. Cu ce mâna vă scărpinați?
 • Împreunați mâinile și încrucișați degetele. Care este degetul mare care se află deasupra?
 • Imaginați-vă că aplaudați. Care mână este deasupra?
 • Faceți cu ochiul. Ce ochi ați folosit?
 • Prindeți- vă mâinile la spate. Care este mâna care o ține pe cealaltă?
 • Imaginați-vă că cineva în fața dumneavoastră vorbește dar nu îl auziți prea bine. Ce ureche folosiți că să îl auziți mai bine?
 • Fixați cu ochii un mic obiect îndepărtat și îndreptați spre el degetul arătător. Închideți pe rând când un ochi, când celălalt. Care ochi era deschis când vârful degetului a rămas în linie cu obiectul? Când ochiul non-dominant este deschis, degetul se deplasează într-o parte a obiectului. Iar când ochiul dominant este deschis, obiectul rămâne pe aceeași linie cu degetul.
 • Numărați pe degete până la 3 folosind arătătorul de la cealaltă mână. Ce deget arătător ați folosit?
 • Vorbiți la telefon. Ce ureche folosiți?
 • Imaginați-vă că loviți cu piciorul o minge. Ce picior ați folosit?

Testul Thurston

În testul Thurston trebuie să identificați din imaginile de mai jos care este mâna stângă și care este mâna dreaptă. Emisfera stânga a creierului dumneavoastră nu poate să rezolve această problemă dar emisfera dreaptă poate roți imaginar aceste desene, astfel că stângacii rezolvă cu mai multă ușurință acest test.

Făcând aceste teste simple, probabil ați descoperit că nu folosiți în totalitate o parte a corpului, deși va considerați în totalitate stângaci sau dreptaci. Foarte puține persoane vor îndeplini toate aceste sarcini doar cu o parte a corpului.

Sursa foto Your left handed child – Making things easy for left-handers in a right-handed world.

Lasă un răspuns