You are currently viewing Stângacii și religia: o perspectivă istorică și culturală

Stângacii și religia: o perspectivă istorică și culturală

Stângacii și religia au avut o relație complexă de-a lungul istoriei, influențată de o preferință evidentă pentru mâna dreaptă în practicile religioase. În cadrul ceremoniilor religioase din iudaism și creștinism, această preferință este evidentă. Mâna dreaptă este folosită pentru a da binecuvântări și pentru a face semnul crucii, în timp ce utilizarea mâinii stângi pentru aceste gesturi este considerată blasfemie.

În artă și educația religioasă, mâna dreaptă este asociată cu Dumnezeu, în timp ce mâna stângă este adesea asociată cu Diavolul. Școlile catolice au fost, în mod tradițional, în fruntea luptei pentru a elimina scrisul cu mâna stângă în școli, iar evreii ortodocși sunt învățați explicit că partea stângă ar putea fi periculoasă.

În timpul vânătorilor de vrăjitoare din Europa secolelor XVI și XVII, stângăcia era considerată o dovadă clară a posedării demonice și a vrăjitoriei, existând convingerea că vrăjitoarele foloseau mâna stângă pentru a blestema oamenii. Această credință a contribuit la moartea multor femei nevinovate.

Citiți aici mai multe despre stângacii în istorie.

Însă, prejudecata Bisericii împotriva stângacilor s-a manifestat și în moduri mai subtile. De exemplu, se spune că, până în perioada Renașterii, picturile religioase reprezentând Fecioara cu Pruncul o înfățișau pe Fecioară ținând copilul pe partea stângă. După aproximativ 1450-1500, majoritatea picturilor au început să o prezinte pe Fecioară ținând copilul pe partea dreapta.

Ce spune Biblia despre stângaci

Biblia creștină și cea iudaică sunt pline de referințe pozitive la partea dreaptă și mâna dreaptă, și de referințe negative la partea stângă. Există multe pasaje care descriu poziția de privilegiu a mâinii drepte a lui Dumnezeu, cum ar fi Psalmul 118:16: „Dreapta Domnului este înălțată; dreapta Domnului face lucruri mărețe.” Un alt exemplu binecunoscut este parabola din Evanghelia după Matei, în care un păstor separă oile de capre – oile din dreapta sunt binecuvântate și vor moșteni Împărăția Cerurilor, în timp ce caprele din stânga sunt blestemate la pedeapsa eternă.

Singura referință vag pozitivă la stângăcie apare în Cartea Judecătorilor, unde asasinul Ehud își folosește stângăcia neașteptată pentru a-l ucide pe regele Moabului și a elibera triburile israelite de sub dominația moabită.

Ehud ascunde o sabie sub haine, în partea dreaptă și se preface că plătește tribut regelui moabit. Când gardienii îi verifică partea stângă (presupunând că este dreptaci), nu văd nicio armă și îi permit acestuia să meargă la rege. Ehud pretinde că are un mesaj secret pentru rege, iar regele le ordona gardienilor sa place, astfel încât să îl poată auzi în privat. „Mesajul” se dovedește a fi o sabie înfiptă în burta lui Eglon. 

Pentru această faptă, Ehud a devenit un erou al evreilor și apare adesea pe listele de stângaci celebri.

Alte religii

În islam și hinduism, mâna dreaptă este rezervată pentru activități onorabile, cum ar fi manipularea alimentelor și ritualurile ceremoniale, în timp ce mâna stângă este folosită pentru activități considerate impure, cum ar fi curățarea după defecație. În aceste religii, utilizarea mâinii stângi pentru scopuri ceremoniale este sever limitată. În multe țări asiatice religioase, oferirea și acceptarea cadourilor se face exclusiv cu mâna dreaptă.

În budism, bifurcația din dreapta a căii este cea care duce la Nirvana, în timp ce calea din stânga este respinsă. În vrăjitoria modernă și Wicca, Magia Neagră, care implică puteri malefice și este folosită pentru scopuri întunecate, este adesea numită „Calea Mâinii Stângi”, în contrast cu Magia Albă, sau cea bună, care este „Calea Mâinii Drepte”.

Cu toate acestea, mâna stângă are unele conotații pozitive în anumite religii. În budismul tantric, de exemplu, mâna stângă reprezintă înțelepciunea. Printre incașii antici și unii dintre descendenții lor moderni, stângacii erau considerați a avea abilități spirituale speciale, inclusiv magie și vindecare.

Ideea de magie

Cercetările au arătat că stângacii, și în special cei ambidextri, sunt mai susceptibili la superstiții, credințe în paranormal, religie. S-a emis ipoteza că această legătură ar putea fi asociată cu posibila legătură dintre ambidextrie și schizofrenie, schizofrenicii având adesea dificultăți în a distinge realitatea de iluzii.

Citiți aici mai multe despre ambidextri.

Concluzie

Stângăcia a fost și continuă să fie un subiect complex în contextul religios, având conotații care variază de la negative și condamnabile la pozitive și spirituale. Aceasta ne arată cât de profund pot influența credințele culturale percepțiile și tratamentele față de stângaci, într-o manieră care a lăsat urme adânci în istorie și continuă să afecteze societățile contemporane.

Lasă un răspuns