You are currently viewing Caracteristici ale copilului stângaci

Caracteristici ale copilului stângaci

Copilul stângaci are multă spontaneitate, este creativ, caută soluții noi, nu rezolva aceeași sarcina de două ori la fel.

Tipuri de oameni

Nu există numai persoane dreptace sau persoane stângace. Între aceste granițe, mai există încă diviziuni importante:

  • Dreptacii omogeni care se folosesc în mod constant și cu mai multă îndemânare de partea dreapta a corpului. Această categorie reprezintă aproape jumătate din populația globului.
  • Stângacii omogeni care folosesc aproape exclusiv partea stânga. Ei reprezintă numai 5% din populație. În cazurile de omogenitate, preferința individului pentru una dintre părți este vizibilă încă de la o vârsta fragedă.
  • Dreptacii sau stângacii parțiali care, de exemplu, se folosesc de mâna și piciorul stâng, dar se ajută de ochiul drept, atunci când sunt nevoiți să țintească, sau invers.
  • Ambidextrii care se folosesc într-o măsura relativ egală și nediferențiată atât de partea stângă, cât și de partea dreaptă a corpului. De fapt, aici se întâlnesc și cele mai mari dificultăți la copilul mic, pentru că preferința lui este foarte greu de identificat. Dar nu veți avea certitudine până la vârsta de 6 ani, pentru că, în tot acest răstimp, surpriza unei modificări de dominanță poate să apară.

Părinții pot observa dacă au un copil stângaci

Chiar dacă se pot face observații cu privire la lateralitate încă din primele luni de viată, cam pe la vârsta de 2 ani și jumătate, când copiii încep să deseneze și să tragă linii, părinții își pot da seama dacă un copil folosește preponderent mâna stângă sau dreaptă pentru a scrie. Până la 9 ani însă, copiii își pot schimbă preferințele. De aceea, ei trebuie observați și încurajați să își dezvolte capacitățile, fără a li pune piedici tendințelor lor naturale.

Părinții pot observa dacă al lor copil utilizează mâna stângă pentru executarea de mișcări fine și precise: prinderea unei firimituri, întoarcerea paginilor unei cărți, punerea unui cub peste altul, plasarea unui obiect într-o gaură. Dacă el preferă în mod clar mâna stângă, mai trebuie să observi piciorul cu care lovește mingea, urechea pe care o întinde când ascultă ticăitul ceasului, ochiul cu care privește printr-un orificiu.

Nu trebuie obligat!

Pentru un copil care prin naștere are calitatea de a fi stângaci, scrisul reprezintă un efort considerabil al mâinii. Mușchii mici ai mâinii obosesc mai repede la copilul stângaci decât la cel dreptaci. Oricum, în primele zile de scoală, copiii obosesc și se plictisesc foarte repede de scris. De aceea, învățătoarea ar trebui să țină cont de faptul că scrisul înseamnă o oboseală suplimentară pentru un copil stângaci.

Mai mult decât atât, dacă i se impune copilului să scrie cu dreapta, îl obligați să gândească altfel decât este programat. Copilul ar putea întâmpina dificultăți în memorarea unor informații, poate da răspunsuri greșite sau cu întârziere. Consecințe: performanță școlară poate scădea sau își poate pierde interesul pentru învățătură.

Caracteristici ale copilului stângaci

Copilul stângaci are multă spontaneitate, este creativ, caută soluții noi, nu rezolva aceeași sarcina de două ori la fel. Nu va da un răspuns sinonim sau antonim cu ceea ce i se spune. Dacă, de exemplu, ii spui „cană”, un copil dreptaci ar spune „pahar”, în timp ce un stângaci ar face o asociere cu totul neașteptată. Iar la poveștile cu final deschis nu va repetă finalul clasic, ci va cauta în lumea lui fantasmatică deosebit de bogată un episod extraordinar. Copiii stângaci au predispoziții native pentru a fi creativi în orice domeniu, fie artistic, fie științific. Pot să aibă inclinații spre poezie, artă, dar și fizică sau matematică.

Important este că ei au o doză mare de creativitate care poate fi canalizată spre diverse domenii. Însă dacă nu sunt buni la muzică sau la desen, asta nu înseamnă că n-ar putea să facă o invenție sau o descoperire remarcabilă.

Scrisul copilului stângaci

Un copil stângaci este un copil normal, care nu va avea nici o dificultate să vorbească, să citească sau să scrie, cu condiția să-l lăsați să se descurce cu partea cu care el este apt. Stângaciul poate fi la fel de îndemânatic cum este dreptaciul. Este totuși important ca părinții să fie atenți în privința grafismului. Copii stângaci se pot confruntă cu disgrafii – dificultăți și inversiuni în scriere. De exemplu, un stângaci poate scrie cuvântul „tata” în oglindă, adică „atat”. Vezi aici cum fac stângacii literele.

De asemenea, poate face mai multe greșeli de ortografie decât un dreptaci. Asociate tulburărilor de scriere apar uneori tulburările de vorbire – dislexiile. Acestea sunt mai frecvente la copiii care scriu cu mâna stânga. De aceea este bine ca la copiii cu tulburări de scris să se ceară părerea unui logoped pentru a evalua corect nivelul disgrafiei, cum ar putea fi remediată, ce exerciții să facă împreuna cu părinții sau cu educatorii. Dacă un copil nu va învața să scrie corect de la început, va asimila noțiuni greșite, care foarte greu se mai pot remedia.

Spread the love

Lasă un răspuns