Ar trebui corectaţi copiii stângaci? Răspunsul este unul singur şi foarte hotărât: NU. A fi stângaci sau dreptaci este un lucru determinat de creier, nu de mână, iar mâna cea mai abilă este cea care lucrează împreună cu creierul în procese precum scrisul şi vorbirea.
De ce sunt corectaţi copiii stângaci?
Copiii stângaci care sunt obligați să folosească mâna dreaptă – ceea ce nu este alegerea lor naturală – îşi folosesc mâna mai slabă, mai puţin coordonată, şi de aceea sunt mai neîndemânatici, au eficienţă mai scăzută şi obosesc mai uşor.
A-i obliga pe copii să îşi folosească mâna mai puţin abilă nu este numai o cruzime, dar îi şi dezavantajează enorm. Au nevoie de mult mai multă practică şi concentrare decât dacă şi-ar folosi mâna dominantă, deci îşi vor îndeplini sarcinile cu mai puţină bucurie şi se vor simţi mai puţin capabili decât sunt de fapt.
Din păcate, mai există adulţi care se cred bine intenţionaţi atunci când consideră că ar trebui corectaţi copiii stângaci, din motive precum cele de mai jos:
- Tradiţii sau obiceiuri împământenite
- Convingeri religioase / ideologice
- Lene
- Ignoranţă
- Prejudecăţi sociale / familiale
- Părerea greşită că astfel ar fi mai practic pentru copil
Efecte adverse
Convertirea mâinii dominante a unui copil nu înseamnă şi convertirea emisferei cerebrale dominante, deci astfel nu faceţi decât să supraîncărcaţi partea non-dominantă a creierului cu sarcini pe care nu este pregătit să le rezolve. Dr. Johanna Barbara Sattler este un psihoterapeut şi psiholog pediatru care a lucrat cu mulţi stângaci „convertiţi” şi a publicat multe cărţi despre acest subiect. În urma îndelungatei sale experienţe, dr. Sattler a ajuns la concluzia că, din cauza varietăţii de aptitudini cerebrale implicate în procesul complex al scrierii – precum abilităţile motorii, vorbirea, reprezentarea plastică a imaginaţiei, reprezentările grafice, memoria şi reamintirea unor lucruri învăţate – consecinţele convertirii unui stângaci pot duce la uriaşe tulburări de dezvoltare. Printre aceste consecinţe pot fi:
- Tulburări de memorie, în special amintirea unor lucruri învăţate
- Tulburări de concentrare, oboseală uşoară
- Dislexie, probleme cu citirea şi scrierea
- Dezorientare spaţială, nesiguranţă în legătură cu dreapta şi stânga
- Tulburări de motricitate fină manifestate în scrisul de mână
- Tulburări de vorbire, precum bâlbâiala
De asemenea, alte efecte potenţiale ale convertirii unui stângaci sunt cele asupra stimei de sine a copilului şi asupra încrederii în el însuşi. Acestea se pot manifesta în multe feluri, precum:
- complexe de inferioritate
- insecuritate
- introvertire
- supracompensare chiar şi în condiţii de performanţă înaltă
- împotrivire, atitudine provocatoare, de permanentă opoziţie (clovnul clasei în şcoală, sarcasticul ştie-tot la maturitate)
- enurezis şi roaderea unghiilor
- probleme emoţionale care se menţin şi la maturitate, cu simptomatologie nevrotică şi/sau psihosomatică
- tulburări ale profilului de personalitate
Citiți aici si despre probleme de scris des întâlnite la stângaci
Ce spun specialiștii despre a obliga un copil stângaci să folosească mâna dreaptă
A obliga un copil stângaci să folosească mâna dreaptă „aduce în viaţa acestuia destul de multă frustrare, complexe, aş putea spune şi o regresie emoţională. Un complex de comportamente nepotrivite sau neindicate pentru copil.
Depinde cum abordezi, pentru că poţi să îl înveţi pe copil să scrie cu mâna stângă şi să scrie corect. Căci asta este important, el să facă performanţă cu abilitatea pe care o are. Noi vorbim foarte mult de mâna stângă, dar abilitatea de a își folosi partea stângă nu înseamnă doar mâna stângă. Înseamnă piciorul stâng, ochiul stâng, înseamnă toată partea stângă a corpului. Şi aceste lucruri sunt mai puţin luate în seamă”, afirmă psiholog Anca Boalcă, conform Digi 24.
Gândiţi pozitiv
Chiar dacă obligați copiii stângaci să îndeplinească o sarcină cu mâna dreaptă, ei voi continua să fie stângaci, în mod natural, pentru oricare alte sarcini. A fi stângaci este parte constitutivă a cuiva, nu e o modă sau un obicei care să poată fi suprimat sau descurajat. Stângacii trebuie mai degrabă încurajaţi cu dragoste şi atenţie să depăşească multele obstacole pe care le întâlnesc în drumul lor, trăind într-o lume a dreptacilor. Vor căpăta astfel încredere să îşi încerce puterile în activităţile sportive, muzicale şi artistice la care excelează deseori, iar aceasta îi va face mult mai adaptabili, încrezători şi capabili.
Citiți aici mai multe despre stângaci și muzică.
Să terminăm cu toate astea
Din fericire, în ziua de azi mai există doar puţini profesori care îşi admonestează elevii că folosesc mâna „greşită”, prin comparaţie cu omologii lor din trecut. Dar e încă foarte posibil să mai întâlnim adulţi care au fost obligați să scrie cu mâna dreaptă, deoarece această practică era încă curentă la ultima generaţie. Şi totuşi, cei mai mulţi oameni sunt conştienţi în prezent cât de fără motiv, crudă şi dăunătoare poate fi această practică ridicolă pentru un copil mic, ea fiind bazată exclusiv pe superstiţii, ignoranţă şi prejudecăţi.